Jump to content

Formula 1


kuruz

Recommended Posts

  • 2 weeks later...
IA usvojila nova pravila u "najbržem cirkusu"

F1: Promenjen sistem bodovanja, budžeti timova ograničeni

Autor: Blic online | 17.03.2009. - 17:35

 

Međunarodna automobilska asocijacija uvela je novi sistem takmičenja po kojem će vozač sa najviše osvojenih trka u sezoni na kraju postati svetski šampion, kao i ograničenje budžeta timova na 30 miliona funti.

 

Trenutni način bodovanja i dalje će važiti, jer će se po njemu odlučivati ko je šampion ukoliko više vozača po isteku šampionata bude imao isti broj trijumfa na trkama.

Da su novoizabrana pravila važila od prošle sezone, Luis Hamilton ne bi bio svetski prvak, već Brazilac Felipe Masa.

Od 2010. godine, budžeti timova biće ograničeni na 30 miliona funti, što znači da će neke ekipe morati da smanje potrošnju i za 90 odsto.

Nova pravila odobrena su od saveta Svetskog motosporta , izvršnog dela FIA na današnjem sastanku u Parizu. Na tom skupu odbijen je predlog asocijacije timova iz F1 za novo bodovanje, po kom bi vozaći od prvog do osmog mesta osvojili 12-9-7-5-4-3-2-1 poena, pa će trenutni sistem i dalje ostati na snazi(10-8-6-5-4-3-2-1).

 

Tako je ideja prvog čoveka Formule 1 Bernija Eklstona da prva tri vozača osvajaju zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju, a onaj sa najviše najsajnijih odličja postaje šampion, delimično prihvaćena. Vozači neće dobijati medalje, ali će pobednik većine trka biti prvak. Eklston veruje da će ovakav način bodovanja podstaći preticanja i pomoći manjim timovima.

"Ukoliko vodite u trci, a ja sam iza vas, sigurno da neću puno rizikovati da vas preteknem zbog dva poena. Ali, ako mi pobeda garantuje osvajanje šampionata, probaću da izbijem na čelnu poziciju. Nelogično je da neko bude prvi na kraju sezone bez ijedne osvojene trke," rekao je šef F1.

Ipak, novi sistem može doprineti da se sezona znatno brže razreši.

Dosadašnje bodovanje uvedeno je 2003. godine, kako bi šampionat postao zanimljiviji usled totalne dominacije Ferarija i legendarnog Mihaela Šumahera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dobra mi je varijanta ovo za finansiranje...mada ce se gubii na kvalitetu...al ipak ce vise timova moci da konkurise za titule...ovo za bodovanje je sranje...treba da se gleda ko je konstantno dobar...jednu trku ispadnes,drugu osvojis i na kraju si sampion...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zan Tod konacno definitivno napustio Ferari.

 

A ovi novi bolidi su taaaaaaaaaaaaako ruzni, ovo prednje krilo je preglomazno, bice tu sudaranja i otkinutih krila, a zadnje je premalo, sam bolid je mali i ruzan. Ovo ce biti sezona puna iznenadjenja, vidim ovaj novi tim ima najbolje rezultate, a koriste Mercedesov motor, a brzi od McLarena su koji priznaje da je aerodinamika sjebana i da ce morati u hodu da resavaju probleme. SVe u svemu bice jako zanimljiva sezona

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Odlicna trka! Bas sa uzivao gledajuci. Dosadilo mi je svih ovih godina da stalno jedan isto krug vozaca konkurise za podijum, ovi ostali se sve nesto cimaju ali ne mogu nista i sve tako u krug. Ove sezone se totalno promenilo, "mali" timovi su sad konkurentni i sezona ce, cini mi se, biti jako zanimljiva.

Inace svaka cast za Luisa, sa poslednjeg startnog reda docimao se do 4. mesta sa ne bas ultra brzim bolidom - respect! A vozaci Ferarija kao babe, Kubica je uradio nesto totalno Sumaherovski, zao mi Fetela ... jbg .... a Alonso je izgleda pretio praznom puskom, Lluis ga je obisao kao da stoji.... a Batonu i Barikelu svaka cast, ali najvece cestitke idu kao prvo Adrijanu Njuiju koji je odradio ovaj bolid a zatim i sefu tima Rosu Braunu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Propustili ste odlicnu trku, a verujem da ce uskoro biti neki torrent, ja sam prosle godine propustio pa sam skinuo sledeci dan sa torrenta i gledao. Sto se tice prvog mesta tu se odmah videlo da ce Baton, osim ako ne napravi neku glupost, lagano dobiti trku, a borba za sva ostala mesta je bila jako zanimljiva. Ono sto je uradio Kubica je shokantno i neverovatno, pogotovo od tako iskusnog i pozitivnog momka. Barikelo me je odusevio i sad mi je bas drago sto se taj covek nije povukao nakon prosle sezone. Bice ovo najzanimljivija sezona u poslednjih ko zna koliko godina.

 

Edit: sad citam da je kaznjen Truli, Luis na trecem mestu :D

 

bravo za Luisa, ko god ga je pljuvao sad ima da se pokrije ushima! Decko krenuo iz poslednjeg reda i zavrsio na podijumu u ne bas brzom bolidu. A di su Ferarijevi piloti, kako su vozili? Di je Alonso? Svaka cast za Luisa

Edited by Routasydän

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.formula1.com/news/headlines/2009/4/9147.html

 

Tja, taman postalo zanimljivo a oni prekinuli. :D Kad su krelci stavili da se vozi u 5 popodne! Koga zabole za Evropljane, neka ustaju ranije. :) Kao ja za Australiju, došao sa In Flames, još bilo ono pomeranje sata, nisam ni 3h spavao, odremao pola trke, al' ko ga jebe. :)

 

btw

Koji debili iz Ferarija (stavili Kimiju kišne gume mnogo pre prve kapi kiše, posle i kada je počela kiša više nisu bile ni za kurac), tek se sada vidi koliko im je Brown značio. :da:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala nebesima da njega vise nema.

o da. f1 je bila smor do neba i nazad sa šumijem. ne osporavam njegove sposobnosti, bio je jedan od najboljih, ali brate mili smorio je i boga i vraga.

 

danas je trka bila zanimljiva, steta sto se nije stiglo zavrsiti. bemti kisu.

a ferrari je napravio katastrofu sa kimijem, bas mi zao coveka :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pocela nova sezona...a nisam ostavio ni jedan komentar !! :D

 

Za sada mi se apsolutno svidjaju sva tehnicka resenja (citaj: ogranicenja) za ovu godinu...trke su bre dosta zanimljive. Nema vise kao prethodnih godina bunarenja na jednoj istoj poziciji svih nn krugova...dosta utice tezina formule i taktika timova u svoj toj prici. Kers...vau...svaka cast na ovoj inovaciji...stvarno se vidi (eh, jos i da osetimo) taj boost koji dobije vozilo kada ga vozac iskoristi...a dosta pomaze pri startu i tokom preticanja. Jeste da su formule kao iz 80-ih...ali bezvazdusni prostor ili ti zavetrina je mnogo manja s' ovim smanjenim zadnjim spojlerom...sto naravno dozvoljava vozacu iza da mnogo vise iskoristi jacinu motora nego ranije...vizuelno ruzan,a sjajan trkacki potez !!

 

Duple difuzore necu da komentarisem...videcemo sta ce "casni" sud reci...u svakom slucaju, ako to postane i zvanicno legalno (a ocekujem i da hoce...nije Ros Brown to tek tako stavio)...stvarno ce mnogi timovi ispali stado crnih ovaca !!

 

'Difuzorci' ocigledno imaju prednost nad 'kersovcima' ... mada ce se to tokom narednih azijskih, a sigurno u evropskim trkama anulirti od strane ferarija, mclarena, bmw-a, renoa i red bula (koji je trenutno najjaci od prethodno nabrojanih pet).

 

Domenicali ... najbolji potez Ferarija zadnjih 10 godina ... nemam reci kako ga obozavam ... samo nek nastavi ovako da vodi ekipu i sjajnooooooooooooooooo !! :rockdevil::lol:

 

Lewis...jos jednom pokazao koliko je sjajan vozac....ali onaj potez iz australije je stvarno ruzan i neprimeren svetskom sampionu :no::sad:

 

 

Steta za trku u Maleziju...da je pocela sat ranije, gledali bi sigurno zanimljivu zavrsnicu s' kisom u kojoj bi bilo svega i svacega (kao i na prethodnoj) ... ovako, sat vremena blejanja u prazno (retardirana FIA i direktor trke) uz Kimijev geg lizanja kaprija s' kolom i Masino histerisanje ... "Massa baby calm down ! " ... vrh :lol: !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jel istina da ce se uskoro poceti voziti , ili je vec pocelo , na bio dizel, , sta je sledece formula 1 na kikirki ?

 

Propao sport , cim je Shumi otisao , izgubile trke na popularnosti i uzbudljivosti .

Kakav bre bio dizel .... ove godine teraju formule na plin ... zar nisi primetio bocu ispod zadnjeg spojllera :rockdevil:

 

Inace...jebo te taj svabo u dupe...najusranije stvorenje koje se pojavilo u ovom spotu !!! Formula je bila na najnizem nivou popularnosti i uzbudljivosti upravo kada je on vozio...ili bolje receno, kada je ferari s' tim govnarom osvajao titule !! Televizor ispljujem kada ga vidim na pit-lejnu !! :puke:

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...