Jump to content

Opšta tema o računarima


Vlaja Buraz

Recommended Posts

openSUSe zadnje vrijeme bas gura taj laicki segment,jedini kojem sve radi odmah,jos net instalacija radi savrseno.jos ako imas nvidia graficku,razlog vise,jer jedino na openSUSe-u rade drajveri savrseno bez da izgubis pola dana cackajuci po netu trazeci rjesenje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako si out of the box, i prelazis na radno mesto gde se koristi Ubuntu, mislim da ti nece biti nikakav problem, neces se cimati sa drajverima i zajebancijama, verovatno je to sve sredjeno. Uglavnom, operativni sistem kao i svi drugi, s tim sto je najpriblizniji windows varijanti od ostalih OS-a, to si verovatno vec skontao :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da pitam, da li neko možda koristi bežičnu tastaturu i miša i kakva su iskustva? Konkretno, mislim na Logitech. Smučilo mi se više petljanje s kablovima (ionako ih ima previše) pa razmišljam da uzmem neku bežičnu varijantu da malo smanjim ovu šumu kablova iza stola. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

zavisi koliko hoces para da das.ja npr nisam bio pri nekim parama,ali sam ultra zadovoljan kako me sluzi ovaj mis:

 

http://www.emmi.rs/mi%C5%A1evi-ps2-be%C5%BEi%C4%8Dni-usb-i-notebook-mi%C5%A1-usb-a4tech-bt-630-1.11.html?productId=14080

 

cak i za gaming,forsiram FPS-ere,narocito ako ima imalo stealth-a i taktike,znas i sam koliko tu mora mis da bude precizan,kvalitetna plastika,podesavanje frekvencije radi ustede baterije.ako imas 1,5V AAA punjive baterije stvarno ni jedna moguca briga,ako bi kupovao baterije jedan duracell traje preko mjesec dana uz poprilicno koriscenje najzahtjevnije frekvencije.samo mi je u neku ruku zao sto nisam tada pukao jos hiljadu,mogu da zamislim kakvo ludilo tek oni nude za te pare kad za 10tak e dobijes samo takav mis.

 

za tastaturu ne mogu da te savjetujem,jer i ja koristim neku besmrtnu chicony prastaru,razmisljam da zemam perivu jer sam navikao na ultra cistu tastaturu jer ovaj chicony moze detaljno da se rasklapa i cisti,zato je i nisam mijenjao.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja koristim ovaj http://itsvet.com/proizvod/logitech-marathon-m705/comp_comp_mouse/31/1046 i prezadovoljan sam. Ne igram igre tako da ne znam kako se ponaša ali za svakodnevni rad je odličan. I nije za džabe nazvan "marathon" mouse jer baterije stvarno mnogo dugo traju, mislim da su mi prve duracell trajale više od godinu dana, ako ne i godinu i po. Promenio sam ih pre nekih mesec dana, stavio Philips ExtremeLife+ i trenutno mi stoji da mogu još 449 dana da isteraju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ljudi, hvala na savetima.

 

Blagoje, pa mislio sam do 50 evra da dam. Dakle, da je kvalitetno ali ništa spektakularno s obzirom da vrlo slabo igram igre ( :udri: ) već samo za rad i internet. Mene je najviše zanimalo trajanje baterija kao i preciznost bežične komunikacije (npr. da ne bude da posle mesec dana korišćenja ako jednom pritisnem neki taster da mi se na ekranu otkuca više puta i sl.) ali sudeći po vašim iskustvima tu neće biti problema.

 

Da, znam za A4 Tech ali ja sam ipak sentimentalno vezan za Logitech. Mislim, koristim njihove periferije zadnjih desetak godina i nikad nisam imao ni jedan jedini kvar. Miš, tast., kamera, zvučnici, mikrofon, sve i dalje šljaka savršeno.

 

Necko, uh onaj Marathon model... mislim da ću ipak morati da probijem budžet... :blush:

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Bata Životinja

Zuji kuler pozadi desetak minuta po svakom uključivanju računara i onda prestane i radi normalno

 

čistio sam ga od prašine ali ne pomaže

 

negde sam čuo da treba da se podmaže mašinskim uljem, ali pojma nemam da li tako treba

 

 

I druga stvar, dajte neku preporuku za laptop, koju marku da tražim, da li obratim pažnju na nešto specifično itd...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Preporučljivo je da ga podmažeš, sigraj se malo, ja sam to više puta radio, slično ovom liku

http://www.youtube.com/watch?v=ENayJf3y4GQ

Mada je lik smarač, ne moraš ceo klip da gledaš, samo na preskoke, ovo je za potpune neznalice, plus nije ni on neki baš spretan.

Preporučujem grafitnu ili tovatnu mast, kad sam podmazivao uljem za fine mehanizme (za šivaću mašinu), to se brzo istrošilo, pa je ventilator posle kraćeg vremena ponovo zujao, a tovatna ga držala mesecima...

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

svratio sam danas do emmija da vidim da li može da se napravi neka konfiguracija sa i5 do 50 hiljada i dobio sam ovakav odgovor:

 

 

Asus P8B75-M LX PLUS

Intel i5-3470, 3.2GHz 6MB

PATRIOT 8GB 1333MHz DDR3 Signature PSD38G13332H (ili neki kingston 2x4 za 1000rsd više)

MSI GeForce GT 630 2GB GDDR3 N630GT-MD2GD3

FRONTIER Dinosaurus DS01A-BK 500W

HDD SATA2 5400 500GB Seagate ST500DL001 16MB

SAMSUNG S19B150N 18.5"

 

(~49K)

 

kako vam ovo izgleda? prioritet mi je 3d renderovanje (3ds max) pa sam gledao da izvučem što jači procesor i dovoljno rama a da uštedim na ostalim komponentama.... da li je ovo ok ili bolje da se spustim na i3 sa nekim krštenijim komponentama?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zavisi kakvo renderovanje. Ja radim rendering u maji (jos sebe smatram pocetnikom) na raspalom dual core e5200 sa 4giga ddr2 i 4770 grafickom i jedino sto mi je u poslednje vreme neophodno je ram. Pa ako ne radis sa zaista velikom brojem poligona ili kompleksnije animacije ova konfiguracija ce ti biti odlicna, pogotovo sto sam slicnu pikirao i ja

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...