Jump to content

Vaterpolo


Angelystor

Recommended Posts

Срби имају потребу да доказују како су сви остали насељени око Србије такође Срби, а ти остали се свим силама труде да докажу да никако немају било какве везе са Србима. У ствари, сви смо се толико мешали са Турцима, Италијанима, Мађарима, Бугарима, Грцима, Румунима, а они такође са ко зна све киме, тако да у нашим венама нема ништа мање румунске или грчке крви од словенске. К'о да је битно.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Срби имају потребу да доказују како су сви остали насељени око Србије такође Срби, а ти остали се свим силама труде да докажу да никако немају било какве везе са Србима. У ствари, сви смо се толико мешали са Турцима, Италијанима, Мађарима, Бугарима, Грцима, Румунима, а они такође са ко зна све киме, тако да у нашим венама нема ништа мање румунске или грчке крви од словенске. К'о да је битно.

 

Ja ne pričam o krvi i genetici, već o nacionalnom, kulturnom i jezičkom identitetu. Mi Sloveni smo se mešali s ko zna kime otkako smo došli na Balkan, ali smo ostali Sloveni, jer govorimo slovenskim jezikom i imamo kulturno nasleđe slično onom kod drugih slovenskih naroda. Tako su i Crnogorci Srbi, i to onaj junački deo srpskog naroda koji se prvi oslobodio od Turaka, još u 17 veku. Sve do 1945. nikome u Crnoj Gori nije padalo na pamet da se izjašnjava kao Crnogorac, svi su bili Srbi i ponosni što su Srbi, a usput i Jugosloveni. No, na Balkanu je trend da kad se stvori nova država (čitaj republika u okviru federacije), odmah izmisle i novu državotvornu naciju. Na kraju su izmislili i "crnogorski jezik". U srpskom književnom jeziku postoje ekavsko i ijekavsko narečje, koja su potpuno ravnopravna. Crnogorci govore jednom varijantom ijekavskog narečja srpskog jezika, s tim što se zetsko-južnosandžački govor donekle razlikuje od standardizovanog istočnohercegovačkog govora. No, i govor Južne Srbije (prizrensko-timočki) se još više razlikuje od standardizovanog šumadijsko-vojvođanskog, pa nikome ne pada na pamet da izmisli novi, posebni "južnosrbijanski jezik".

Share this post


Link to post
Share on other sites

С наведеним се апсолутно слажем и не оспоравам. Марифетлуци извођени са српским језиком у новонасталим државама су жалосни колико и смешни.

Edited by Куруз брате

Share this post


Link to post
Share on other sites

тако да у нашим венама нема ништа мање румунске или грчке крви од словенске. К'о да је битно.

 

No, i govor Južne Srbije (prizrensko-timočki) se još više razlikuje od standardizovanog šumadijsko-vojvođanskog, pa nikome ne pada na pamet da izmisli novi, posebni "južnosrbijanski jezik".

 

To je poenta , bravo .

 

 

 

A stav da igrac treba da igra za zemlju gde se rodio i ziveo je glupost , sta ako danas/sutra ne daj Boze Kosovo postalo nezavisno (potpuno ) , po toj logici bi Krasic trebao da igra za Kosovo a ne Srbiju , budalastina .

Cavic bi trebao da pliva za Amere ?

Prlainovic je Srbin i rodjen je u Jugoslaviji i logicko je da se posle raspada opredelio da igra za Srbiju , kao na primer Mihajlovic koji je iz Vukovara ili Danilovic koji je iz Sarajeva , potpuno ista prica .

 

A pravo je cudo da je nekima u sugavoj svetskoj ligi toliko krivo sto su izgubili , mozda se to zove kompleks ?

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Generalna provjera pred Evropsko prvenstvo u Zagrebu (29. avgust – 11. septembar) je uspjela – vaterpolo reprezentacija Crne Gore osvojila je prvo mjesto na međunarodnom turniru u španskom Portugaleteu, sa sve tri pobjede. Izabranici Petra Porobića danas su savladali Rumuniju 9:6 (3:1, 2:2, 2:2, 2:1), u posljednjem kolu turnira.

Prije toga, “ajkule” su savladale Španiju (11:4) i olimpijskog šampiona Mađarsku (9:8).

 

 

U drugom meču posljednjeg kola, Španija i Mađarska su igrale neriješeno 9:9 (1:1, 3:3, 1:2, 4:3).

 

Španija je završila kao druga, Rumunija treća, dok je Mađarska posljednja.

 

Našoj selekciji predstoji “fina ruka” do šampionata Evrope, a selektoru Porobiću ostaje nezahvalan zadatak da izabere 13 putnika za Zagreb, prije svega na poziciji golmana, gdje ima tri kvalitetna golmana, Radića, Šćepanovića i Šefika, koji je u Španiji debitovao za crnogorsku selekciju.

 

Naime, LEN je prije dva dana donio novu odluku da svaka reprezentacija za EP može prijaviti svega 13 igrača, iako je ranije ove godine bila odlučila da taj broj bude od 19 do 20 igrača, zbog čega je Porobić, vjerovatno, planirao da vodi sva tri golmana. LEN je promjenu odluke opravdao time da je EP u Zagrebu ujedno i kvalifikaciono za Svjetsko prvenstvo, a FINA dozvoljava da se za SP prijavi upravo po 13 igrača.

 

 

Na prethodnim prvenstvima Evrope svaka reprezentacija je mogla da prijavi po 15 igrača.

 

Crna Gora – Rumunija 9:6 (3:1, 2:2, 2:2, 2:1)

 

Portugalete - Gledalaca: oko 300. Sudije: Tulga (Turska) i Biraki (Grčka). Igrač više: Crna Gora 9-4, Rumunija 6-2. Peterci: Crna Gora 1 (1)

 

Crna Gora: Šefik, Draško Brguljan 2, Radović 1, Danilović 1, Vukčević 1, Tičić, M. Janović 3, N. Janović, Ivović 3, Petrović, Gojković, Jokić, Šćepanović.

 

Rumunija: Donesku, Radu 1, Negrean, Diakoanu 1, Kozep, Popoviću, Đokeanu, Matei 1, Goanta, Đorđesku, Giban, Kadar 3, Dragusin.

 

Konačan plasman turnira

1. Crna Gora 9

2. Španija 4

3. Rumunija 3

4. Mađarska 1

 

 

 

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore pobjedom je startovala na Evropskom prvenstvu u Zagrebu - aktuelni šampion Evrope je večeras savladao Hrvatsku 11:9 (1:3, 6:2, 1:3, 3:1), u prvom kolu grupe A.

 

Pobjeda nam Hrvatima ne samo da otvara lakši put do polufinala, ali će, itekako, značiti momcima Petra Porobića na planu samopouzdanja. Domaćinu nije pomogla ni sjajna podrška sa tribina, pa uspjeh “ajkula” još više dobija na značaju, posebno nakon slabog starta i vođstva Hrvatske od 3:0.

 

Kada je Predrag Jokić pogodio za 1:3, dva minuta i 19 sekundi prije kraja, krenula je serija Crne Gore, koja je nakon dva minuta igre u drugoj četvrtini stigla do izjednačenja (3:3), golovima Borisa Zlokovića i Nikole Vukčevića. Denis Šefik je sjajno debitovao na golu Crne Gore, a do finiša ove četvrtine domaćin vaterpolisti su imali gol prednosti. Ali, finiš je pripao “crvenima”. Vladimir Gojković je izjednačio na 5:5, a onda je Aleksandar Ivović sa dva utastopna gola (prvi iz peterca) donio Crnoj Gori i prvo vođstvo, i to od dva gola, i tim rezultatom se otišlo na odmor.

 

Prva polovina treće četvrtine je protekla bez golova, a onda su Burić i Obradović iz peterca vratili izjednačenje (7:7). Do kraja ove četvtine su Crna Gora (Zloković) i Hrvatska (Barac) postigle po gol, pa je odluka pala u posljednjoj četvrtini. Nikola Janović je donio vođstvo od 9:8, izjednačio je Karać, a onda je došao trenutak odluke – Nikola Janović je na dva minuta i 26 sekundi pogodio za 10:9, a sve dileme oko pobjednika otklonio je Jokić, minut i 23 sekunde prije kraja…

 

Crna Gora u ponedjeljak, od 13 časova, igra protiv Italije…

 

Izjave

 

Petar Porobić, selektor Crne Gore:

- Naša reakcija nakon starta je bila sjajna, iako nisam mogao da je očekujem, jer ovaj prvi meč je bio priča za sebe, koliko god da smo dobro radili u posljednje vrijeme. Rizikovali smo, igrali vi put je branio Denis Šefik, oko kojeg se stvorio poseban ambijent pred početak ovog prvenstva. Jer mnogi misle da dosta rizikujemo i mi i on. Pokazala su se kao dobra rješenja na bekovskoj poziciji, gde je Toni Petrović dao poseban doprinos. Sada se okrećemo Italiji, protiv Španije se vidjelo da nas čeka težak posao.

Aleksandar Ivović, bek Crne Gore:

- Malo nas je očito poremetio ambijent, ali imali smo sreću da se brzo vratimo i kasnije zasluženo slavimo. Okrećemo se Italiji, opasnom protivniku, ali sa puno samopouzdanja očekujemo taj meč. Želimo da pobijedimo i tako riješimo pitanje prvog mjesta u grupi.

Predrag Jokić, bek Crne Gore:

- Nismo gubili glavu ni poslije 3:0. Pokazali smo da smo dobra ekipa, a ova pobjeda nam puno znači za nastavak šampionata. Međutim, isto tako smo dovoljno iskusni da ne poletimo, jer je prvenstvo tek počelo, a nas čeka težak duel sa Italijom.

 

Hrvatska - Crna Gora 9:11 (3:1, 2:6, 3:1, 1:3)

 

Zagreb - Bazen na Savi. Gledalaca: 4.500. Sudije: Sergej Naumov (Rusija), Mark Levin (Izrael). Igrač više: Hrvatska 4/10, Crna Gora 4/8. Peterci: Hrvatska 1/1, Crna Gora 1/1.

 

Hrvatska: Pavić (šest odbrana), Burić 1, Bošković 2, Dobud, Joković 1, Muslim, Karač 1, Bušlje 2, Sukno, Barač 1, Hinić, Obradović 1, Buljubašić. Selektor: Ratko Rudić

 

 

Crna Gora: Radić, Petrović, Pasković, Danilović, Vukčević 1, Tičić, M. Janović 1, N. Janović 2, Ivović 2, Zloković 2, Gojković 1, Jokić 2, Šefik (13 odbrana). Selektor: Petar Porobić

 

Prvo kolo

 

Grupa A

Italija - Španija 7:6

Rumunija - Turska 12:6

Hrvatska – Crna Gora 9:11

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...