VoivodBG Posted June 16 Report Posted June 16 Grupa Nemeček je rock power trio koji čine Vedran Živković, Leo Beslać i Borna Maksan. Objavljenim drugim poglavljem trilogije albuma Prokletije nastoje proširiti dosad uspostavljeni muzički konceptualni i produkcijski pristup sastava ispreplićući utjecaje rock zvuka, slavenske simbolike i krautrocka. Prokletije II tako predstavlja hladan, distopijski spoj kozmičke muzike i domaće psihodelične baštine, gdje izdanci panonske ravnice uz pomoć tekovine nove ere i magije slavonske tambure zidaju balkanski zid zvuka, istovremeno prizivajući minula i buduća vremena. Preporuka za ove divne šuponje. Quote
Haos sam ja Posted June 20 Report Posted June 20 The Necks opet u Beogradu 06.11. Gledao sam ih samo jednom i bilo je sjajno. 1 Quote
Mickey mouse Posted June 20 Report Posted June 20 Sjajno!! Bili su u novembru 24 u DOB-u, fantastično iskustvo,već sam pisao o tome... Doduše samo za one koji su ostali do kraja,1/4 publike je izašla posle 10-20 minuta:))) Quote
VoivodBG Posted June 20 Report Posted June 20 Mogli bi da krenu da dovode malo više muziku, a smanje tinitus cepice bendove za promenu. 😄 1 Quote
chess Posted June 26 Report Posted June 26 Nije kao da ocekujes da cujes akustiku i tonsku preciznost kod ovog benda, cak i bolje sto je Drugstore ima cela hala da odzvanja, samo se pojacava efekat koji treba ovom bendu. Ja nemam pojma da li cu da idem, meni su oni vise meme bend nego neki real act, ono kul mi je da me melje zid zvuka do pola sata max al preko toga kapiram da je zamorno. Quote
Grobodan Posted June 26 Report Posted June 26 Taman u Drugstore se sakriješ u neki budžak i cviliš Quote
vudun Posted June 27 Report Posted June 27 Meni se ulično kuče sakrilo ispod kola. Kao kanal, uski zemljani deo. Ne mrda odatle, premda nisam primetio da cvili. Teško podnosi ove vrućine... Quote
VoivodBG Posted June 27 Report Posted June 27 (edited) Massive Attack su razneli nocas. Predivno je videti da i dalje postoji organska muzika koja je pre svega vanvremenska. Svima prisutnima je bila prekopotrebna. Nestvarni video radovi i osvetljenje, zvuk savrsen. Da mi je neko rekao da cu konacno videti Elizabeth Fraser kako peva Teardrop ne bih verovao. Svaka cast gospodji da u tim godinama i dalje moze da izvuce onakav glas. Setlista bas odlicna, dosta bengera sve vreme, i par cudnih obrada, Aviici, Ultravox i Buckley. Sto se tice njihove rasvete i video bima, nadigrali su cak koncert u Budimpesti. Neverovatne scene citave ljudske istorije, sa starim i sadasnjim dogadjajima i konstantno postavljanje pitanja, sta je covek, da li imamo slobodnu volju, da li se izbrisao pojam vremena. Da stvar bude na nivou dosta su recenica preveli na nas jezik i bilo je presmesno videti one lazne vest, tipa Dragana Mirkovic kupila novi stan ili pak Dzej i Ceca ponoovo zajedno u duetu. Ali mozda najjeziviji momenat koncerta jeste bioo kada je video bim poceo da skenira lica publika i prikazuje ih kroz crvene okvire i da ispistuje sta rade. Podrzali i studente, pa se pumpalo. I vutra je svuda mirisala. Jedino sto mi je smetalo, ponovo jako losa organizacija Arsenala, da na onoliki broj ljudi imas samo dva standa sa po cetiri mesta gde se vade kartice je najveci zamislivi promasaj ikada. Tipa po 100 ljudi je cekalo u redu na oba mesta, mozda cak i vise. Sreo sam samo Marka Mon Amorea i to je bilo to od yumetalaca. 😄 Mnogo je vise bilo mladjih ljudi nego starijih, i to me je prijatno iznenadilo. I Nemecek su razneli na Gardenu. Imate ih danas na Spratu u Beogradu. Edited June 27 by VoivodBG 2 2 Quote
Talvi Posted June 27 Report Posted June 27 ima https://www.setlist.fm/setlist/massive-attack/2025/knezev-arsenal-kragujevac-serbia-4347ebfb.html Quote
VoivodBG Posted June 28 Report Posted June 28 Duži utisci o Massimo Attackoviću: Spoiler Massive Attack su i dalje najbolji prikaz, kako prava muzika može da nadživi sve trendove. I ono što je najbitnije da ona itekako ume i mora biti emotivna i da istovremeno komunicira sa publikom. Kragujevac je zasluženo na Arsenal Festu dobio, istorijski koncertni događaj koji će se prepričavati dugo, dugo vremena. Da mi je neko došao posle njihovog nastupa i rekao da je to bio poslednji koncert koji bih imao priliku da vidim, pomirio bih se sa tom činjenicom i prihvatio je. Iako je bend probio svoju satnicu i kasnio desetak minuta, to nije predstavilo problem za publiku koja je sve vreme skandirala i prizivala ih. Njihov džinovski displej je počeo da iscrtava razne poruke u obliku brojeva, lokacija i događaja, a naša publika je unisono vikala: "Pumpaj!". Na displeju se pojavljuje lice devojke koja razrogačenih očiju i frenetično priča o svojem iskustvu otvaranja i spoznaje sebe i kako je svesna da nije posebna, ali da je zadovoljna sobom. Što ubrzo biva presečeno sa Elon Maskovim imenom i projektom u kojem najavljuje ugrađivanje neurolink čipova. Pratimo majmuna koji je prvi subjekt u tom groznom eksperimentu i onda iznenada intro otvara semplom pesme Gigi D'Agostina - "In My Mind". Osećaj nelagode je bio sveprisutan u vazduhu, i dalje ne mogu da se otmem utisku da su MA, odavno kroz svoju muziku upozoravali da će slobode i normalnosti biti sve manje na ovom svetu. Risingson je uvodna pesma, i dok se gradi lagana plesna atmosfera, teskoban tekst ove pesme nas podseća da preispitamo realnost. Sve je to potmognuto i velikim rečenicama preko video bima koje postavljaju egzistencijalna pitanja: "Da li smo stvarni?", "Da li mogu da osećam?" Završetkom pesme, bina biva utopljena u mraku, i Robert Del Naja, se obraća našoj publici na skoro odlično izgovorenom dobro veče. I najavljuje njihovog dugovečnog kolaboratora, Horasa Endija. Endi se pod okriljem tmine kreće u laganom ritmu. Video bim ovog puta dobija neonsko krvavu boju i kreću razni podaci studenata i aktivista koji su bili hapšeni od strane vlade. A dominantna bas linija najavljuje zavodljivu "Girl, I Love You" sa albuma Heligoland. Iako je čitav bend zaista fantastičan, ritam sekcija i dva prekaljena bubnjara koji prave hipnotišući gruv i ritam. Ipak prava zvezda je sam Horas. Njegov umilan glas je zavodljiv. A i on sam izgleda nestvarno, obučen crnoj kožnoj trenerci sa šljokicama, i nosi ogrlicu anka, koji je označavao večni život kod egipćana. U jednom momentu video bim počinje da skenira lica iz publike i da navodi čime se bave, iako na prvu loptu to deluje kao dobar trik, ostavlja trag duboke uznemirenosti kako ipak više nemamo prava na nikakvu privatnost. Horas na kraju pesme pleše u ritmu i odlazi sa bine. Robert se zahvaljuje na srpskom, i najavljuje sledeću gošću, legendarnu pevačicu Cocteau Twins, Elizabet Frejžer. "Black Milk" je čitavu publiku sa njenim anđeoskim glasom pomogla parovima da zaplešu u zagrljajima pod otvorenim nebom i mesecom kao svedokom. Njen glas je van ovoga sveta, i stvarno svaka čast što i dalje u tim godinama ima elana da ide na turneje. Tokom pesme su se smenjivale razne slike iz Rusije, Ukrajine sa ratišta, a naša publika je skandirala tokom istih. Po završetku pesme oglasio se i Daddy G, i pitao da li su svi dobro? Gromoglasni aplauz je usledio, a na to sve se nadovezao Robert i rekao: "Samo da se zna, mi smo uz studente." Kkrenulo dugotrajno skandiranje: "Pumpaj". Uvodni taktovi klavira i zlokobnih tihih rifova gitare, dovode nas do relativno novije pesme: "Take It There" sa EP izdanja Ritual Spirit. Tokm izvođenja na video bimu smo videli nedaće koje je snašao Kongo, od eksploatacije dece, do kopanja za litijumom. I fiktivni prostor u kojem svi bogataši talože svoja bogatstva kao izvesni zmaj u Tolkinovom delu "Hobit". "Future Proof" nas uvodi u tminu i na video bimu se iscrtavaju krvavo natopljena slova i brojke. Robert poput kakve utvare izgovara: "Hungry ghosts, hungry ghosts" i nažalost ovo je jedina pesma sa "100th Window" albuma koju je naša publika dobila za večeras. Kraj pesme je napanjen i haotičan, sve je to pojačano sa rasvetom koja je eksplodirala poput supernove. Kreću snimci iz razrušene Gaze, ističe se veliki natpis Trgovci smrću, i na binu ponovo dolazi Elizabet Frejžer i sa gitaristom izvodi kamernu verziju "Song to the Siren" od Tima Baklija. Jako emotivna pesma koja je kod ženskog dela publike izazvala jake emocije u obliku suza. Massive Attack znaju šta rade i da bi podigli atmosferu, uvode nas u "Inertia Creeps". Tokom čijeg izvođenja na bimu su se ispisivale rečenice na bugarskom. Prelaze na obradu Ultravox benda, pesmu "Rockwork" koja je istovremeno i najveselija pesma koju izvode, ali u kontekstu onoga što ide na ekranu, a govori nam o svim mogućim teorijama zavere, i time kako su nam kolektivno isprani umovi i da vlada opšta pometnja i haos. Čini se kao prigodan izbor za polupano stanje svesti. I sve se privddi kraju, ređaju se hitovi: "Angel", Horas Endi se ponovo vratio na binu i otpevao je sa guštom. Bend je toliko pri kraju izmenio pesmu jer su više tempirali da idu na glasnoću i skoro pa metalizirane rifove u katarzičnoj završnici. Sledeća pesma je posvećena Palestini, na video bimu se pojavljuje džinovska zastava zemlje. A pesma je prigodna, "Safe from Harm". Na displeju se izlistavaju količine utrošenog novca i oružija koja je Amerika podarila Izraelu za njihovu genocidnu kampanju. I koliko su gubitaka doživeli Palestinci. Sledi i najveći hit benda, a to je "Unfinished Sympathy" koja je dočekana sa skandiranjem "Pumpaj" tokom uvodnih taktova. A trenutn pevačica je omađijala sve prisutne kada je na refrenu pustila svoj glas. Sva publika je plesala do kraja pesme. Dolazi do čudnog izboora obrade od Aviici-ja, "Levels" i bend prigodno zatvara koncert sa Elizabet Frejžer kao gošćom na vokalima, na "Group Four" i savršenom pesmom za kraj, "Teardrop". Frejžerova na poslednjoj pesmi izvlači maksimalne tonove, ali se oseća zamor u par navrata. Bend i ona deluju nestvarno jer se video bim konačno primirio i dominiraju snopovi bele svetlosti koji gledaju u nebesa, dok se prepletaju sa dimom i mesečinom. MA su uspeli dobro da nas provozaju kroz njihovu istoriju. I sve je to fenomenalno protkan narativom o svim boljkama modernog sveta kroz jak i upečatljiv vizuelni identitet. Suštinski aktivizam kod muzičara jeste postao neka vrsta trenda da bi se sakupljali poeni kod publike. Ali i dalje smatram da se kod njih oseća da to rade iz iskonski iskrenih pobuda. Uglavnom imam tendenciju da snimim po koju pesmu na koncertima, ali sam se odlučio da čitav koncert pogledam bez telefona, i da mi ovo ostane jedno divno sećanje, kojeg ću se prisećati u dalekoj budućnosti. 1 Quote
azal Posted July 11 Report Posted July 11 On 6/26/2025 at 11:19 AM, VoivodBG said: Hvala Rusima. Gruzin radi Sunn 😇 Quote
Recommended Posts