Jump to content

Pravilna ishrana / zdravlje / gojaznost


Face Of Melinda

Recommended Posts

Rogozube, nisam ni rekao da organizam sam ne stvara neke vrste masnoća (zapravo, stvara sve osim omega 3) već samo da je holesterol, kao jedna od vrsta masnoće, neophodan za normalno funkcionisanje organizma,

ne samo da nekome ko ne unosi uopshte holesterol necje biti nishta, nego cje biti zdraviji. neophodan je u organizmu- i organizam ga sam proizvodi sasvim dovoljno. ne da holesterol nije neophodan u ishrani, nego chak suprotno.

 

 

shto se tiche jogurata- najdostupniji:

 

402_633.jpg

Edited by рогозуб

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Samo da kažem da sam juče konačno probao onaj Tonus hleb (i običan i onaj sa dodatkom semenki) i mogu reći da je stvarno ukusan. Iako vekna ima samo 300 g (dakle, manji od polovine obične vekne) veoma dobro zasiti jer je visoko koncentrisan i nekako gust. Pojeo sam samo trećinu veknice (dakle, 100 g), polio sa malo susamovog ulja i popio šolju mleka i bio sam sit naredna 4 sata opušteno.

 

E da, jedini problem je možda cena jer obična vekna košta skoro 90 a ova druga obogaćena verzija nešto preko 100 din. ali rekao bih da vredi svaki dinar. Inače, uzeh ga u IDEA prodavnici na NBG.

Edited by Kendall

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volim tonus i jedno vreme mi je bio među najukusnijim hlebovima koje sam probala.

Ali, već oko pola godine pravim hleb, vrlo ukusan i zdrav, tako da mi je Tonus pao u senku (što se tiče ukusa). Mada i dalje njega kupujem ako eventualno ne stignem da umesim hleb.

Elem, ako nekog zanima (tražite, da ne pišem džabe), mogu da okačim recept za hleb koji pravim. Ukus je odličan, pravi se od brašna T-950 i raznoraznih semenki..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super, reko' sad kad bude da nikoga ne zanima :zuba:

 

DakleM,

0,5 kg brašna T-950 (ima ga u DIS-u i Idei - verovatno i u mnogim drugim radnjama, košta oko 45 din za kg)

pola kesice suvog kvasca

dve ravne kašičice soli

pola kašičice šećera

 

nekoliko kašika prethodno (u suvom sudu) pecnutog susama*

šaka prethodno (u suvom sudu) pecnutog oljuštenog suncokreta*

kašika-dve prethodno (u suvom sudu) pecnute golice*

30-40 g mlevenog lana*

*ovi sastojci mogu a ne moraju da idu u hleb, količina može da varira itd.

mlake vode po potrebi

 

Dalje valjda svi znaju, ostavi se da naraste (udvostruči ili utrostruči količinu), zatim se na pobrašnjenoj podlozi zamesi u željeni oblik i smesti u pleh, a dok se rerna greje na 180 stepeni hleb opet malo narasta u tom sudu. Poprska se mlekom odozgo (od toga valjda bude tanja korica) i peče se oko 1 sat, a pred kraj (5-10 min) može da se uključi ventilator rerne čisto da ga malo bolje prosuši.

Kad se ispeče, umota se u krpu na sat-dva, a posle treba da ide u kesu.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ej samo da se pridruzim hvalospevu a propo TONUS-a, hleb je super.

 

Btw probati sledece...

 

Prodinstati spanac u vodi i dodati malo masilnovog ulja na kraju, sa suvim grozdjem i kikirikijem/orasima/... koje ste prethodno potopili u vodi nekih 15-ak minuta. I dobili ste savrsen prilog uz ribu, meso, sta god da je na meniju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 months later...

U Abardarevoj otvorena nova rinfuz zdrava hrana Gušt

iako totalno debilnog naziva, imaju veoma zanimljivu ponudu stvari na meru, ali i slatkiša koje proizvode, od rogača i koječega BEZ ŠEĆERA a sa fruktozom, malteksom itd.

A da, danas u merkatoru pazarih njihov Lanino od rogača i kokosa. prelepo, prelepo. dakle, ne moram da učim da pravim slatkiše kakve hocu da jedem, ima da se kupe xD

i rekoh da overim sajt, kad tamo!!!

 

imaju OVO

У понуди слаткиша имамо колачиће од марципана, који постоје у две варијанте: интегрални - од нељуштеног бадема, заслађен фруктозом и преливен врхунском белгијском чоколадом без млека и шећера (постан)

http://www.gust.rs/proizvodi_marcipan.html

MarcipanInteg.png

MARCIPAN BEZ SECERA!!! jebemtizivot ko da su mene pitali kako da ga naprave IDEM SUTRA DA SE UBIJEM :wub:

 

... u stvari, vecina kolacica im je

са чоколадом без шећера и млека

jos meni ispred posla... pa život je prelep..... :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Zna li neko kako se konzervira organska hrana? Gde god da čitam nalazim neke gluposti o fantastičnosti i prirodnosti postupaka, a nigde ne vidim kako se zapravo takva hrana čuva od mikroorganizama a zanima me pošto ovih dana nešto čitam na temu konzerviranja hrane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 8 months later...

Search ne pokazuje da je pominjana, pa da podijelim s vama.

 

Riječ je o Hrono ishrani. U principu, bez brojanja kalorija, bez izgladnjivanja, jesti koliko god oćete, samo obratiti pažnju na jedan princip - Prava hrana u pravo vrijeme.Moguće je jesti i visokokaloričnu hranu u neograničenim količinama ali samo ako se ograničenja prave u vremenu unosa i

kombinacijama hrane.

 

"Program funkcioniše po sasvim drugom principu, a to je ishrana po glikemijskom indeksu namirnica, kao i kisjelo-baznom režimu. Ovo znači da je moguće jesti visokokaloričnu hranu u neograničenim količinama, ali da se pri tom naprave restrikcije u nekom drugom smislu…

 

Ako ujutro preskačemo obrok,nakon noćnog stvaranja masonća,umjesto da dođe do jutarnjeg oslobađanja rezervi, uz veliku aktivnost hormona kortizola (hormona budnosti) , naše tielo, naprotiv, nastavlja sa skladištenjem, jer je zabrinuto što nema novog unosa hranljivih supstanci.

 

ELIMINACIJA DORUČKA je najteţi mogući prekršaj u ishrani, jer jedino jutarnji unos hrane aktivira masne ćelije da bez oklevanja ispuštaju iz svog skladišta masti i to vrlo intenzivno."

 

Meni je najveći problem eliminacija hljeba uz ručak i večeru, ali navikao sam se. Ujutro se nabucam przenih jaja, slanine i cega sve ne, jedino ogranicenje je na 4 zumanca neđeljno (bjelanca nijesu ograničena).

 

Neke stvari koje su bitne:

 

- Razmak izmešu obroka je minimum 3 sata, a optimalno 4.

- Mlijeko je u hrono ishrani zabranjeno. Samo kisjeo mlijeko je dozvoljeno.

- Povrce ne jesti kuvano, jer time obija svojstvo cistog secera. Ovo se ne odnosi na brokole, kupus, prokelj, blitvu, spanać, kelerabu i karfiol.

- Slatkisi i voce (uzina) se jedu iskljucivo popodne od 16-18h zimi ili od 17-19h ljeti.

- Vecerati minimum 1, a optimalno 2 sata prije spavanja.

 

Jos relevantnih informacija:

 

"Primenom principa hrono ishrane, trajno se gubi višak

kilograma i rešavaju problemi dijabeta, holesterola, triglicerida,

hipertenzije.

 

 

Rezultati programa hrono ishrane su takvi da se nikada ne javlja

takozvani "jo-jo efekat" - povratak već izgubljene težine, a zdravstveni

poremećaji se trajno rešavaju.

 

Posebno je značajan po tome što deca mogu na vreme da se

usmere ka pravilnoj ishrani, a oboleli od načešćih savremenih bolesti,

za 10 do 30 dana mogu da smanje vrednosti holesterola,

triglicerida i šećera.

Rezultati pokazuju 100% uspeha kod svih koji se potrude da

nauče osnovna pravila zdrave ishrane."

 

 

Ja se licno ne pridrzavam striktno svega, ali sam promijenio ishranu u toj mjeri da shvatim koliko sam nezdravo se hranio oduvijek i vodim racuna šta jedem i kad. Smršao sam 4 kila za mjesec dana, a da niti jednom nijesam bio gladan, bez ikakve fizicke aktivnosti, triglceridi i secer u krvi su mi se sa gornje granice dozvoljenog (i malo preko u slučaju šećera) vratili u optimalan nivo.

 

Popijem ponekad mlijeko, opjanim se s vremena na vrijeme, pojedem pizzu jednom neđeljno itd...ali to se ne moze porediti sa onim kako sam se nezdravo hranio ranije.

  • Upvote 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa kako da jedem pasulj, grašak, krompir, ako ne kuvane? I ovde fali dosta podataka, ovako kako je navedeno izgleda kao da mogu da jedem testa i masti koliko god i kad god hoću, jedino što hleb sme samo za doručak, 4 žumanca nedeljno, slatko i voće samo 2 sata popodne i razmak međ' obrocima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...