Jump to content

Pravilna ishrana / zdravlje / gojaznost


Face Of Melinda

Recommended Posts

@Rogozub

Jeste, ja doručkujem samo zato što su mi neke budale rekle da je to zdravo :D

Ja se prva ne držim tih saveta potpuno, ali mi je jasno da je doručak bitan jer sam ujutru gladna k'o vuk i tačno bih crkla da jedem tek par sati nakon što ustanem. I objasni mi kako to gladovanje pomaže normalnom funkcionisanju, molim te.

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

energichniji si, pod uslovom da, kao shto pomenuh, da nisi razmazheno prozhdrljivo derishte, pa te osecjaj apetita (ne gladi!) toliko isfrustrira da ti ometa funkcionisanje. varenje troshi energiju, ne mnogo, ali dovoljno da te uspori i fizichki i mentalno. npr. u kineskim radnjama uglavnom gazde ne daju radnicima da jedu na poslu prepodne, kazhu slabije se radi kad se zasitish, i u pravu su. takodje kafe i cigare ujutru su smrt, od kad sam to batalio, mnogo mi je bolje ujutru. josh da uvedem spavanje na podu i imacju savrshena jutra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

well, svako ko se ozdere ujutru ko svinja, sa je kriv sto posle nije ni za sta.

ali ne mora svaki obrok da bude ozderavanje.

mozda je to sto si rekao donekle i istina, ali za nosenje sa poslom u kom se zahteva maksimalna koncentracija i mentalni rad i koji je stresan, izbegavanje dorucka je kao busenje gume na abiciklu koji vozis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E onda stvarno ne znam kad osećam glad ako ne ujutru. Slažem se sa Bogdanom da je obrok posle treninga važan, ali ga ja često i preskočim jer budem previše umorna i da jedem. :D A recimo doručak jako retko preskačem (kad se uspavam, pa žurim) i osećam se loše, gledam što pre da jedem.

 

ali za nosenje sa poslom u kom se zahteva maksimalna koncentracija i mentalni rad i koji je stresan, izbegavanje dorucka je kao busenje gume na abiciklu koji vozis.

Upravo ovo. :)

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

tako ti je to kad idesh u teretanu/ radish po teretana programu, ne kazhe dzhaba nash narod shto je brzo to je i kuso. snagu treba graditi prirodno, polako, godinama, i ne mozhe da se "osushi" tek tako.

Nemoj lupetati,po cemu je teretana "neprirodna"?I po cemu je tebi "prirodno" muciti se da improvizujes neke vezbe sa vecim opterecenjem(ako hoces stvarno da naprvis nesto) koje takodje radis u teretani samo na mnogo pristupacniji nacin...?to sto se neko relativno brzo "ispumpa" znaci da nije sacekao da sagradi pravu misicnu masu nego je bio samo u fazi napumpavanja pa prestao i onda se "ispumpao".Misicna masa se sporo gradi i treba puno strpljenja napraviti nesto od svog tela...

Share this post


Link to post
Share on other sites

a čime se ti tačno baviš, Rogozube, na šta se koncentrišeš?

npr najvecju koncentracije mi trazhi kad radim korekturu tekstova, jeste da sam poslednje radio knjige chiji tekst je daleko od intelektualnog, ali svejedno je potrebna neverovatna koncentracija, i da, ignorisanje doruchka mi pomazhe dosta, kad sam doruchkovao i(li) kafenisao i duvanio ujutru, daleko vishe stvari sam propushtao u prvom prelazhenju teksta.

 

Nemoj lupetati,po cemu je teretana "neprirodna"?I

sam kazhesh ono shto i ja pricham: "Misicna masa se sporo gradi i treba puno strpljenja napraviti nesto od svog tela..." teretana je po pravilu ljudima prechica da se napumpaju, i onda kada sa istom prestanu, dosta lako se "ispumpaju".

 

po cemu je tebi "prirodno" muciti se da improvizujes neke vezbe sa vecim opterecenjem(ako hoces stvarno da naprvis nesto) koje takodje radis u teretani samo na mnogo pristupacniji nacin...?

nema nikakve potrebe za improvizacijom teretana-vezhbi. osnovne bodywheight vezhbe su i te kako dovoljne ako chovek vezhba pravilno (dobra ishrana, dobro spavanje, razgibavanje, istezanje, slow reps, mishicji celu seriju sve vreme u tenziji, naizmenichno kratke i duge serije, pauziranje [ova dva poslednja mislim da dugorochne promene/ pauze]) i samo sa njima chovek mozhe sasvim lepo da razvije svaki deo tela.

 

chak je mogucje raditi dosta veliku progresiju samo bodywheight vezhbama, npr. sklekovi- polako prebacivanje na jednu ruku do na kraju jednoruchnih sklekova.

 

takodje jos mislim da su dve stvari daleko 'prirodnije' i bolje nego vezhbanje u teretani- prvo, da su bodywheight vezhbe daleko bolje za zglobove tetive i male sporedne mishicje od izolacionih vezhbi kakve se rade u teretani, i drugo, da je bolje da chovek ne prelazi (koristecji tezhine) 'plato' razvijanja mishicja koji mozhe da dostigne bodywheight vezhbama, jer to bukvalno znachi postajanje zavisnim od teretane- da bi rezultat postignut takvim vezhbanjem odrzhao, takvo vezhbanje se mora praktikovati u nedogled, dakle, odlasci u teretanu "do kraja zhivota", shto je po meni glupo i nepotrebno ako chovek necje da se bavi bodibilding takmichenjima.

Edited by рогозуб

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam zašto se opet raspravlja o ovome i zašto se opet upuštam u raspravu sa Rogozubom...

 

SVAKI link koji sam našao a ima veze sa preskakanjem doručka samo pokazuje koliko je to opasno, što je svako ovde već i znao. Devojkin ćale je uvek pričao kako je zbog toga dobio dijabetes.

 

Prva tri random linka kad se googla "skipping breakfeast diabetes"

 

http://health.yahoo.net/experts/dayinhealth/surprising-dangers-skipping-breakfast

http://well.blogs.nytimes.com/2012/04/30/really-to-lower-your-risk-of-diabetes-eat-breakfast/

http://www.diabetesforecast.org/2011/sep/the-importance-of-breakfast.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

U sustini mnogo je bitnije, bilo kojem cilju da se tezi, kolicina i vrsta hrane koja se unese. Vremenski period nije mnogo bitan, da li 2 ili 12 obroka dnevno nije bitno.

rogozub ne prica ovde gluposti, pre nego sto nesto osudite probajte, ja licno povremeno postim, nekad 16h,nekad24h, kako kad, par puta nedeljno, i da je koncentracija bolja u posnom stanju kod mene pije vodu.

Serge Nubret, neki tamo crnac, je jeo, kao sto rogozub rece, jedan obrok od 1kg konjetine i 1kg pasulja dnevno.

Koga interesuje nek nadje tekstove o povremenom postu (intermittent fasting).

Share this post


Link to post
Share on other sites

a kad pogledash shta kazhu takva strazhivanja, vidish npr:

 

People who do not eat first thing are also more likely to snack on sugary foods and less likely to exercise.

 

u prevodu, zbog tolike rashirenosti mita o tome kako je doruchak neophodan za zdravlje, bukvalno skoro svi koji brinu o zdravlju cje jesti doruchak, a skoro svi koji preskachu doruchak inache ne vode rachuna o zdravlju. tako da zdravlje ovih prvih nema veze sa doruchkom, niti loshe zdravlje ovih drugih ima veze sa nedoruchkovanjem, vecj se radi o prostoj i jednostavnoj logichkoj greshci gde se korelacija mesha za kauzacijom.

 

SVAKI link koji sam našao a ima veze sa preskakanjem doručka samo pokazuje koliko je to opasno

zato shto nisi objektivan, vecj si se zadovoljio sa mejnstrim, svuda dostupnim, podacima koji podrzhavaju tvoje mishljenje. evo npr:

 

http://athlete.io/50...ing-but-a-scam/

http://www.huffingto..._b_4436439.html

http://well.blogs.ny...ast-and-weight/

 

 

u sva tri linka se poziva na masa studija, druga dva navode falichnost studija koje prichaju da je doruchak dobar

Edited by рогозуб
  • Upvote 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve zavisi od navika. Onaj ko je navikao da krka od ranog jutra, naravno da oseca glad i malaksalost i obrnuto, na sve se covek navikne. Ja licno mislim da ne moze nista da ti bude ako preskocis jedan obrok, jer je dokazano da i gladovanje od nekoliko dana aposolutno nisu stetna po organizam. Po meni je bitnije sta se jede, nego kad i koliko.

 

Ja nemam neku ustaljenu rutinu, jedem kako stignem i kako osecam glad.

  • Upvote 2
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja sam navikao da jedem ujutru i da su mi obroci česti i obilni

i imam brz metabolizam

zato mi je problem kad se poremeti takav način ishrane

 

došao sam kući posle 6 meseci, posle 3 dana sam se vratio u normalu

za doručak kajgana od pet jaja, pa ću sad da ručam pilav i sos od paradajza, večera će isto biti obilna

kuvana hrana je spas

bez doručka se loše osećam

a kad propuštam jutarnji obrok, koncentracija mi pada, unervozim se, nisam ni za šta

Edited by Underkuruz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam koja je poenta više odgovoriti nekom na neko pitanje preko interneta, za sve postoji "link" za jednu teoriju i naravno za sve postoji "teorija zavere" i tamo neki PhD koji piše suprotno da zadovolji i suprotnu stranu i naročito one koji mrze "mainstream" i koji su po defaultu kontraši. Bukvalno za svako pitanje ćeš dobiti dva potpuno suprotna odgovora, naročito ovde. Više nije bitno ni kada jedeš ni koliko jedeš jer je tamo neki crnac jeo kilogram konjetine i pasulja i to ti znači - ne znam ni ja šta u životu. Ili ono da doručak nije bitan al' je bitno jesti ranije u toku dana - ili će doći neko treći sa teorijom da je najbolje nakrkati se pre spavanja i jesti samo jednom, meso od neprcane kobile, haos.

  • Upvote 2
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...