Jump to content

Pravilna ishrana / zdravlje / gojaznost


Face Of Melinda

Recommended Posts

Izgleda da treba da se lansira novi hleb kome ce Tonus biti najveca konkurencija a taj hleb ne moze da prismrdi Tonusu.

Za Tonus mogu da vam potvrdim da je najkvalitetniji hleb na trzistu, po sastavu pripada funkcionalnoj hrani i jedini zapravo pomaze pri gubitku tezine, ne leci hronicne bolesti (dijabetes i komplikacije kao sto su slepilo, ostecenja bubrega, infarkt...) ali smanjuje nivo HbA1c. Smanjenje ovog parametra za samo 1% smanjuje rizik od dijabeticnih komplikacija za 30%, a malo li je smanjiti verovatnocu za infarkt za trecinu samo adekvatnom ishranom... to je sve sto mogu da kazem, pa budite strpljivi da uskoro gledamo reklame novog hleba koji leci :haha:

Edited by Face Of Melinda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo da Tonus ne nestane sa tržišta, po mogućstvu i da pojeftini :P

Jedem ga otkad se pojavio po radnjicama (pre jedno 6 godina), kad nije bio ni bilbord nit ga je bilo u Maxi-ju. Tu i tamo pročitam sastav drugih hlebova u nadi da ima i jeftinije alternative, ali avaj.

 

Vidim ni u Maxi-ju ga više nema. Znači, sad će Maxi (i ko zna ko još) da ih uštine za jaja da im spuste nabavnu cenu onako lepo...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kad sam imao kintu da kupujem te hlebove bez brašna sam uzimao onaj drugi, jebeš mi sve ne mogu da se setim imena, ima istu gramažu kao tonus ali nije toliko presovan, crna ambalaža, neka BG pekara proizvodi. A i ukusniji mi je od tonusa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Search ne pokazuje da je pominjana, pa da podijelim s vama.

 

Riječ je o Hrono ishrani. U principu, bez brojanja kalorija, bez izgladnjivanja, jesti koliko god oćete, samo obratiti pažnju na jedan princip - Prava hrana u pravo vrijeme.Moguće je jesti i visokokaloričnu hranu u neograničenim količinama ali samo ako se ograničenja prave u vremenu unosa i

kombinacijama hrane.

 

"Program funkcioniše po sasvim drugom principu, a to je ishrana po glikemijskom indeksu namirnica, kao i kisjelo-baznom režimu. Ovo znači da je moguće jesti visokokaloričnu hranu u neograničenim količinama, ali da se pri tom naprave restrikcije u nekom drugom smislu…

 

Ako ujutro preskačemo obrok,nakon noćnog stvaranja masonća,umjesto da dođe do jutarnjeg oslobađanja rezervi, uz veliku aktivnost hormona kortizola (hormona budnosti) , naše tielo, naprotiv, nastavlja sa skladištenjem, jer je zabrinuto što nema novog unosa hranljivih supstanci.

 

ELIMINACIJA DORUČKA je najteţi mogući prekršaj u ishrani, jer jedino jutarnji unos hrane aktivira masne ćelije da bez oklevanja ispuštaju iz svog skladišta masti i to vrlo intenzivno."

 

Meni je najveći problem eliminacija hljeba uz ručak i večeru, ali navikao sam se. Ujutro se nabucam przenih jaja, slanine i cega sve ne, jedino ogranicenje je na 4 zumanca neđeljno (bjelanca nijesu ograničena).

 

Neke stvari koje su bitne:

 

- Razmak izmešu obroka je minimum 3 sata, a optimalno 4.

- Mlijeko je u hrono ishrani zabranjeno. Samo kisjeo mlijeko je dozvoljeno.

- Povrce ne jesti kuvano, jer time obija svojstvo cistog secera. Ovo se ne odnosi na brokole, kupus, prokelj, blitvu, spanać, kelerabu i karfiol.

- Slatkisi i voce (uzina) se jedu iskljucivo popodne od 16-18h zimi ili od 17-19h ljeti.

- Vecerati minimum 1, a optimalno 2 sata prije spavanja.

 

Jos relevantnih informacija:

 

"Primenom principa hrono ishrane, trajno se gubi višak

kilograma i rešavaju problemi dijabeta, holesterola, triglicerida,

hipertenzije.

 

 

Rezultati programa hrono ishrane su takvi da se nikada ne javlja

takozvani "jo-jo efekat" - povratak već izgubljene težine, a zdravstveni

poremećaji se trajno rešavaju.

 

Posebno je značajan po tome što deca mogu na vreme da se

usmere ka pravilnoj ishrani, a oboleli od načešćih savremenih bolesti,

za 10 do 30 dana mogu da smanje vrednosti holesterola,

triglicerida i šećera.

Rezultati pokazuju 100% uspeha kod svih koji se potrude da

nauče osnovna pravila zdrave ishrane."

 

 

Ja se licno ne pridrzavam striktno svega, ali sam promijenio ishranu u toj mjeri da shvatim koliko sam nezdravo se hranio oduvijek i vodim racuna šta jedem i kad. Smršao sam 4 kila za mjesec dana, a da niti jednom nijesam bio gladan, bez ikakve fizicke aktivnosti, triglceridi i secer u krvi su mi se sa gornje granice dozvoljenog (i malo preko u slučaju šećera) vratili u optimalan nivo.

 

Popijem ponekad mlijeko, opjanim se s vremena na vrijeme, pojedem pizzu jednom neđeljno itd...ali to se ne moze porediti sa onim kako sam se nezdravo hranio ranije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kad sam imao kintu da kupujem te hlebove bez brašna sam uzimao onaj drugi, jebeš mi sve ne mogu da se setim imena, ima istu gramažu kao tonus ali nije toliko presovan, crna ambalaža, neka BG pekara proizvodi. A i ukusniji mi je od tonusa.

da nije?

 

300105167l.gif

 

mnogo ukusan hleb, a pritom deluje da je zdrav k'o tonus (ako je verovati sastavu i ovome "bez aditiva").

inače, pošto nikada ne stignem da pojedem celu veknu u roku od dan, dva koliko je obično rok trajanja, metnem je u frižider i potraje mi lagano par dana... ovako ako stoji na sobnoj temperaturi ubuđa se bukvalno za dva dana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo hrono podseća na Montinjakovu dijetu (provereno radi, al mora da se poštuje skroz).

Količine nisu ograničene, ali mora da bude razmak između obroka 4 sata (između voda i neslađen čaj) i mora da se vodi računa o kombinaciji vrsta namirnica. Preporučuje se da UH idu ujutru, kako odmiče dan više proteini + salata (mada je ovo univerzalno). U prvoj fazi nisu dozvoljeni kafa i mleko, a pivo je praktično zabranjeno zauvek prema njegovoj filozofiji :(

Možda je zato sam Montinjak umro u 66. godini :haha: Ne može se živeti bez kafe i piva

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa takvu ishranu maltene 90% bodybuildera forsira, manji ucestali obroci, na 3 sata obroci, i ujutru UH + proteini, a onda u toku dana samo proteini i masti. Mislim, nikakva bog zna kakva nauka, ljudima je problem da nadju kontinuitet, pa otud i takve dijete na vreme, kolicine itd. Ja vec 3 meseca jedem sta hocu, a odrzavam i misicnu masu i kilazu, niti se gojim niti mrsavim. A smrsao sam 15 kg od pocetka godine za nekih 4-5 meseca. A onda samo odrzavanje. Bitno je da ljudi nadju sta im odgovara organizmu i da to forsiraju, da ne izmisljaju toplu vodu. Ko ne zeli da promeni sebi ishranu i nacin zivota, dzaba mu sve dijete ovog sveta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bas nemam nekog znanja oko gojenja, ali kontam da je isti fazon samo obrnuto od mrsavljenja. 30% vise kalorija unos od trenutnog, od toga najveci procenat UH pa onda proteini i masti. E sad, moras izracunati koliko dnevno unosis kalorija, imas tih kalkulatora po netu koliko ti je volja, dodaj na 30% i kreni da unosis toliko. Zavisi naravno koliko se bavis sportom, kreces i ostalo, ali to je neka osnova od koje krenes, pa dalje vidis sama kako napredujes. Na mesec dana fazon uradi reviziju gde si i koliko napredovala. To je ono osnovno sto meni pada na pamet, za nesto vise neka se javi neko ko je uspeo da se ugoji :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok ok samo sam pitala :haha:

 

jelka, pa ti si mi pominjala i pre tu montinjakovu dijetu, i najveći problem mi je nedostatak piva i kafe :haha:

 

ITF, zvuči donekle interesantno a odnekle kao hype iskreno i mislim da to voće od 14 do 16 ili kako god nema veze s mozgom (a i kuvano povrće koje ima svojstvo šećera).

 

Najviše sam pitala jer se proizvodi reklamiraju kao HRONO - evo jedem hrono hleb svega mi. Ukusan je, nije to problem nego sam se zapitala :haha:

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...