Jump to content

Opšta tema


Recommended Posts

U Francuskoj su ljude plašili izborom Le Pena kao što su nas ovdje izborom Nikolića. Pa se udružio slobodoljubivi narod, zapalio par automobila tu i tamo i glasao protiv istog. I SRS u posljednjih 5 godina uopšte nisu ekstremna desnica, osim u očima nekih "analitičara" čija se struka svodi na kačenje etiketa.

 

koliko sam shvatio iz stranih medija zapad gleda na srs kao ekstremnu desnicu.kada su bili izbori svi strani mediji su bili uzbunjeni kako u srbiji ce mozda doci na vlast ekstremna desnica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest Bata Životinja
mislim da nema potrebe da o ovome cukaram ponovo...ali ajde zbog gospode moderatora...

 

svadjao sam se sa onim ludim Prometheus-om o ovome na ovoj i na onoj zatvorenoj temi o vojsci...ako vas ne mrzi vi potrazite te moje postove...

 

ovo sto se dogadja ovde trenutno,po meni pokazuje da nacionalizam ovde nije ni postojao...bar ne kao neka zvanicna politicka ideja...

postojao je samo i iskljucivo interes da se funkcionalno nepismenom polu-svetu uvali ideja o necemu sto ni oni nisu sigurni sta je,da bi se sto lakse doslo do vlasti...jer je najlakse seksualno uzbudti nepismen svet sa pricama o ugrozenosti,nepobedivosti,jedinstvenosti...

 

ono sto se ovde pricinjavalo kao nacionalizam se ustvari prikazalo kao njegova mracna i kanibalska strana...

 

nacionalizam je u sustini decija bolest,od koje boluju ljudi na Balkanu...ide se ka ozdravljenju...

 

za ljude koji idu okolo i uzvikuju neke parole o kojekakvim herojima,srpstvu,pravoslavlju ne mogu da tvrdim da imaju bilo sta drugo sto bi ih uzbudilo u duhovnom smislu...ogromna vecina je duhovno siromasna!potreban im je vodja koji ih seksualno uzbudjuje,koji ih bodri,uzvikuje,laje...ajte vi braco prvi a ja cu za vama...

 

zato smatram da su "srpski nacionalisti-politicari" najobicniji oportunisti i hohstapleri,koji duguju mnogo odgovora ovom narodu...

 

ne smatram pri tom da je ova bagra na vlasti nesto preterano postena,ali ajde neka voze kad su vec uzjahali...

 

toliko...

 

Prometheus je jedno deset puta obrazovaniji od tebe, a o tome da ti pojma nemaš šta je duhovno siromaštvo, to je posebna priča...

 

što se tiče dječije bolesti...

 

"Greek and Roman society was built on the conception of the subordination of the individual to the community, of the citizen to the state; it set the safety of the commonwealth, as the supreme aim of conduct, above the safety of the individual whether in this world or in a world to come. Trained from infancy in this unselfish ideal, the citizens devoted their lives to the public service and were ready to lay them down for the common good; or, if they shrank from the supreme sacrifice, it never occured to them that they acted otherwise than basely in preferring their personal existence to the interests of their country. All this was changed by the spread of Oriental religions which inculcated the communion of the soul with God and its eternal salvation as the only objects worth living for, objects in comparison with which the prosperity and even the existence of the state sank into insignificance. The inevitable result of this selfish and immoral doctrine was to withdraw the devotee more and more. to concentrate his thoughts on his own spiritual emotions, and to breed in him a contempt for the present life, which he regarded merely as a probation for a better and eternal. The saint and the recluse, disdainful of earth and rapt in ecstatic contemplation of heaven, became in popular opinion the highest ideal of humanity, displacing the old ideal of the patriot and hero who, forgetful of self, lives and is ready to die for the good of his country. The earthly city seemed poor and contemptible to men whose eyes beheld the City of God coming in the clouds of heaven. Thus the centre of gravity, so to say, was shifted from the present to a future life, and, however much the other world may have gained, there can be little doubt that this one lost heavily by the change. A general disintegration of the body politic set in. The ties of the state and the family were loosened: the structure of society tended to resolve itself into its individual elements and thereby to relapse into barbarism; for civilization is only possible through the active co-operation of the citizens and their willingness to subordinate their private interests to the common good. Men refused to defend their country and even to continue their kind. In their anxiety to save their own souls and the souls of others, they were content to leave the material world, which they identified with the principle of evil, to perish around them. This obsession lasted for a thousand years. The revival of Roman law, of the Aristotelian philosophy, of ancient art and literature at the close of the Middle Ages, marked the return of Europe to native ideals of life and condusct, to saner, manlier views of the world, The long halt in the march of civilization was over. The tide of Oriental invasion had turned at last. It is ebbing still."

 

James Frazer

 

ovo ''ebbing still'' - to si ti. Širi dalje svoje orijentalne bljuvotine...

 

Šta ti, pajseru, znaš o meni? Ja sam bio za Miloševića i nakon što je pao sa vlasti, 2002. sam išao na proteste kad mu je počelo suđenje u Hagu. Naknadno sam shvatio da sam bio u zabludi, a za SPS sam ponovo počeo da glasam tek na poslednjim izborima, nakon što sam uvideo da ta stranka prolazi kroz evoluciju kakvu bih ja voleo da prođe. Kamo sreće da je Milošević devedesetih razmišljao kao Dačić sada, i danas bi bio živ i na vlasti, ili bi barem uticao na vlast, a naša zemlja ne bi prošla kroz patnje koje je on svojim nerazumevanjem stvarnosti izazvao. Čedin pristalica nisam, pogotovo ne potkupljeni (a i ne vidim vezu između navodnog potkupljivanja i rejtinga njegove partije) i pogotovo ne pristalica njegovih koalicionih partnera, onog Vladana Batića i Milana, pa uz to još i St. Protića. Čeda je u pravu po pitanju Kosova, ali je glup ako misli da tu svoju ideju može da realizuje u ovakvoj Srbiji. Ovoj zemlji je potreban neko ko ima osećaja i za ovu našu domaću i za međunarodnu stvarnost, a ja u poslednjih par meseci vidim da su to upravo Tadić i Dačić, a verujem da će to biti i Toma Nikolić. Voleo bih da se i Koštunica vrati na ispravan put, samo to neće biti moguće dok mu moj brkati profesor suflira kakvu politiku treba da vodi. I ne izigravam ja levičara, već je moja priroda levičarska, po prirodi se borim za pravdu i verujem da je istu moguće ostvariti i spreman sam da se suprotstavim nepravdi u bilo kom njenom obliku. Smatram da svako iole normalan jeste u suštini levičar, čak i kad se predstavlja kao desničar, jer ko osećaj za pravdu nema, taj po meni nije čovek.

 

 

Ma gdje si ti brate? :)

 

Jesi li šta naučio o ljevici i desnici od prekjuče?

 

 

 

 

James Frazer

Edited by Bata Životinja

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa šta? Klali su se do prije 50 godina mnogo više nego što smo mi ovdje. Ko kaže da neće ponovo?

 

a ko kaze da hoce?

da ne kazem, prvo skoci pa reci hop.

 

pricamo o stanju i nivou nacionalizma sada a ne pre 50 godina, zar ne?

 

 

U Francuskoj su ljude plašili izborom Le Pena kao što su nas ovdje izborom Nikolića. Pa se udružio slobodoljubivi narod, zapalio par automobila tu i tamo i glasao protiv istog. I SRS u posljednjih 5 godina uopšte nisu ekstremna desnica, osim u očima nekih "analitičara" čija se struka svodi na kačenje etiketa.

 

i osim po tome sto uclanjuju mladica i karadzica u stranku i nazivaju ulice po njima.

 

OK, pošto si ti našao da za shodno da pravdaš Aprilove riječi, onda ćeš mi ti, vjerujem, objasniti kakve veze imaju nivo obrazovanja i tvrdnja da je ogromna većina "njih" duhovno siromašna.

 

ok, prihvatam da sam brzopleto poistovetio te dve stvari.

 

Daj mi izvor za tu činjenicu.

 

procesljaj malo net, potrazi istrazivanja javnog mnjenja koja se bave tim pitanjem, ili cu ja to uraditi kad uhvatim vremena i ostaviti link ovde, slobodno me potseti.

 

btw, ovo bi trebalo da se podrazumeva, ali za svaki slucaj: ja nisam rekao da su svi koji glasaju za srs neobrazovani i polupismeni, niti sam rekao da medju onima koji glasaju za njih nema i doktora nauka, samo sam rekao ko je prosecan glasac srs-a.

Edited by sabre

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jasno mi je to što si rekao, samo mi to više deluje kao stereotip nego nešto dokazano, mada je sasvim moguće i da si u pravu. U svakom slučaju, ja bih vlast radije dao neobrazovanom šezdesetogodišnjaku nego obrazovanom dvadesetpetogodišnjaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi u ovoj diskusiji ne učestvujemo u svojstvu moderatora, već kao obični diskutanti.

 

ma ok,znam...nego vidim obojica ste moderatori,pa sam to onako uzgred pomenuo... :mrgreen:

 

jbg,ja ti odgovaram na zahtev za "elaboriranjem" cinjenice da je propao srpski nacionalizam,a ti se uhvatio za ove evropejce...

Edited by april ethereal

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ko kaze da hoce?

da ne kazem, prvo skoci pa reci hop.

Kaže istorija. A čak i da nije tako, narodi u Evropi imaju mnogo veću tradiciju međusobnog ratovanja, nego međusobne ljubavi.

 

i osim po tome sto uclanjuju mladica i karadzica u stranku i nazivaju ulice po njima.

Vau, to je zaista ekstreman nacionalizam. Moraćeš početi da razdvajaš marketinške poteze od stvarnih poteza. Mene zanima šta su to oni uradili konkretno da se može nazvati ekstremni nacionalizam. Jesu išli naokolo i tukli Mađare, trpali Hrvate u logore, zlostavljali Bugare?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vau, to je zaista ekstreman nacionalizam. Moraćeš početi da razdvajaš marketinške poteze od stvarnih poteza. Mene zanima šta su to oni uradili konkretno da se može nazvati ekstremni nacionalizam. Jesu išli naokolo i tukli Mađare, trpali Hrvate u logore, zlostavljali Bugare?

 

aha, znaci samo to je ekstremni nacionalizam. ok, onda nisu ekstremni nacionalisti.

 

btw, kako moze neko i da hoce da radi sto sto si nabrojao? mislim, to je zabranjeno zakonom i kaznjava se zatvorom, zar ne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@thule

 

sto bih se ja cimao da definisem i da izmisljam toplu vodu kad definicija vec itekako postoji.

 

Примитивна, трибалистичка идеолошка и политичка доктрина, коју чине мистификована национална историја, изразито позитивне предрасуде ο вредности сопствене нације и негативне предрасуде ο другим, посебно суседним нацијама, повезане са мржњом, презиром, нетолеранцијом и агресивношћу према припадницима других нација.

 

Шовинизам може бити изузетно опасна идеологија када, спонтано или политичком манипулацијом власти, захвати масе, створи ксенофобичну климу, покрене ирационалне страсти и снажне афекте усмерене на "непријатељску" нацију, чији се припадници сатанизују.

 

Настанку и развоју шовинизма у једном друштву доприноси затвореност националне економије, недемократско устројство друштва, непросвећеност, сиромаштво, нагомилане социјалне тензије.

 

Šovinizam se usmjeruje prem drugim narodima, raspaljivanju nacionalne mržnje te propovijedanju nacionalne isključivosti.

 

njegovo ispoljavanje? emitovanje poruka i pokusaj uticaja na javno mjnenje u skladu sa navedenim.

 

npr. izjava "ne bi bio ni prvi poslednji balija kog sam preklao" (jedan narodni poslanik o drugom btw).

npr. izajva da je politicki neistomisljenik (legitimno izabrani predsednik drzave btw) "ustasa" (rec koja ima izrazito negativnu konotaciju i usko je vezana za istoriju druge (susedne, "neprijateljske") drzave i nacije)

npr. isto to izreceno za ministarku poljoprivrede (ili je tad vec bila potpredsednica vlade?).

npr. uclanjivanje u partiju osoba koje su optuzene za smrt vise hiljada ljudi, pripadnika druge, implicirano neprijateljske nacije.

npr. mahanje tablom sa imenom takve jedne osobe u narodnoj skupstini.

npr. kamapanja da po toj osobi dobije ime jedna ulica u glavnom gradu drzave.

 

i sl.

 

Mene zanima šta su to oni uradili konkretno da se može nazvati ekstremni nacionalizam. Jesu išli naokolo i tukli Mađare, trpali Hrvate u logore, zlostavljali Bugare?

 

ako bismo se rukovodili ovime, onda ne bismo mogli ni npr. nacionalni stroj ili obraz okarakterisati kao ekstremno nacionalisticke organizacije, zar ne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cinjenica- u Hrvatskoj Hrvat postavi svoju zastavu ispred kuce i pravi je patriota. Kod nas, postavi srpsku zastavu ispred kuce i prijavice te da si rasista, fasista, nacista..

 

Примитивна, трибалистичка идеолошка и политичка доктрина, коју чине мистификована национална историја, изразито позитивне предрасуде ο вредности сопствене нације и негативне предрасуде ο другим, посебно суседним нацијама, повезане са мржњом, презиром, нетолеранцијом и агресивношћу према припадницима других нација.

 

Jaka mi definicija. ko je napisao, Cedomir jovanovic?

 

Pravi nacionalizam uopste ne predstavlja ovo. kod nas je problem da je sramota voleti Srbiju, tradiciju i sl. Kada sam nosio par puta bedz sa srpskim grbom, ili bilo kakvo nacionalno obelezje, vecina bi me gledala kao budalu, kretena, seljaka..ali zato da sam nosio bedz engleske, irske, eu, bio bi ''in'', odgovarao bi tim snobovima tada. U tome je najveca greska.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cinjenica- u Hrvatskoj Hrvat postavi svoju zastavu ispred kuce i pravi je patriota. Kod nas, postavi srpsku zastavu ispred kuce i prijavice te da si rasista, fasista, nacista..

 

ja jos nisam cuo za takav slucaj, ali ako ti kazes da se to desava, da ti verujemo.

zastave su inace na svim javnim drzavnim institucijama, skolama, zgradama opstina itd.

 

 

 

Pravi nacionalizam uopste ne predstavlja ovo.

 

to i nije definicija nacionalizma nego ekstremnog nacionalizma ili sovinizma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja jos nisam cuo za takav slucaj, ali ako ti kazes da se to desava, da ti verujemo.

zastave su inace na svim javnim drzavnim institucijama, skolama, zgradama opstina itd.

 

To se desilo mom kolegi, pisao je o tome i ovde na yumu. Komsija ga prijavio :)

To je stvarno lose..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prometheus je jedno deset puta obrazovaniji od tebe, a o tome da ti pojma nemaš šta je duhovno siromaštvo, to je posebna priča...

 

pa posle ovoga ja kanda necu smeti da postujem ovde vise,jer iza svakog ugla ovog foruma,vreba skoro ultimativno svetosavski produhovljen Prometheus...

 

tebe bas seksualno uzbudjuje YU METAL i patrijocke teme...(iako ovo nije patrijocka tema na forumu)

 

tvoj nivo obrazovanja se pokazao,onda kad si mi uputio one virtuelne pretnje na temi o vojsci...stvarno treba covek da poseduje neke sado-mazo osobine da bi tako nesto radio putem foruma...eeeeej prijatelju ti nekome pretis preko FORUMA!!!

cemu to?rashta?

 

el mozes da se ugledas na Tesanovica...on decko ima neke stavove,koji su meni btw neprihvatljivi,ali decko to postuje bez neke nervoze i sta ti ja znam cega vec...

 

evo i pored toga cu da ti odgovorim na post...

 

ja vidim da tebe interesuje dosta stvari,sto je za pohvalu...postujes na raznim temama,imas misljenje za kojekakve stvari...

 

ali vecina ljudi koje seksualno uzbudjuje nacionalizam su FUNKCIONALNO NEPISMENI LJUDI!!!!

to niko javno ne sme da kaze, ali je to nazalost ziva cinjenica...

 

zvanicni podaci, koje sam nasao na sajtu ministarstva prosvete i sporta su, da i pored pristojnog broja visokoobrazovanih ljudi,oko 50% ljudi potpuno nepismeno ili samo elementarno pismeno...

 

moja iskustva sa takvim ljudima i njihovim stavovima su krajnje zivopisna...ti jednostavno sa takvim ljudima ne mozes normalno da komuniciras kad je tema srpstvo,pravoslavlje,zavere,Mladic...

 

u sve se razumeju,ali zato imaju dva razreda skole,ne citaju ni novine a kamoli neku knjigu,nigde nisu putovali,ne znaju nikog osim ekipe ispred lokalne prodavnice...i komuniciraju samo sa TV-om...

 

i takvi kao nesto glasaju,idu na izbore,clanovi su kao nekih stranaka,nose barjake na mitinzima,padnu u trans kad ih Toma na mitingu pomiluje po glavi...

 

dozvoljavam sebi da sve ovo dovedem u vezu jer ,opet napominjem: imao sam loseg iskustva sa takvim profilima ljudi...

 

meni je zao sto si ti tako produhovljen i bogato obrazovan bas njihov istomisljenik...kako se to desilo?

 

i sta za tebe znaci biti obrazovan?

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako je neko obrazovan, ne znaci da je i normalan. Oni bogatiji cesto gube osecaj zivljenja prisutan kod siromasnijih.Snobizam ti je najgora boljka. Znanje radi kurcenja i love. Gledaju samo lovu, seks, dakle sve neke materijalne i prolazne stvari. Ovde na selu ima puno ljudi koji jos uvek pronalaze i nesto drugo u zivotu- prijateljstvo ali ono iskreno, zadovoljavanje obicnim stvarima, razvijeniji duhovni aspekt zivota. I pri tom ne mislim na redovne odlaske u crkvu. Medju takvima je puno laznjaka, profitera..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tacno tako, ali takve budale zakon stiti.

 

 

 

 

cekaj, stiti ih od cega? ne razumem. on jeste budala, ali da li je prekrsio mozda neki zakon? jel on mozda nekom lupio samar ili uradio nesto slicno? prijavio ga je policiji, policija je dosla i videla da je sve ok, ili nije ni dosla nego mu je odmah rekla "gospodine, time sto je neko okacio zastavu (srbije) ispred kuce nije prekrsen nijedan zakon republike srbije".

ne vidim kako je to on pozitivno diskriminisan u odnosu na ostale gradjane.

Edited by sabre

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...