Jump to content

Opšta tema


Recommended Posts

Za sve postoji logično objašnjenje, samo što mi ne umemo sve da objasnimo. 

Jedinstvo sa univerzumom, prisustvo duhova , prisustvo pozitivne/negativne energije ,predskazanja...to su sve tripovi kojim naši mozgovi pokušavaju da objasne informacije koje primaju iz spoljašnjeg i unutrašnjeg sveta.

Ako staviš nekog u sobi u kojoj se čuju infrazvukovi (ispod 20hz) ta osoba će prijaviti neobjašnjivu nelagodnost i prisustvo nečeg "zlog , opasnog ,onostranog".

Ja lično kada odem u prirodu , duboko u šumu ,kilometrima od bilo kog naseljenog mesta, uvek osetim nešto što bi moglo da se opiše kao "jedinstvo sa univerzumom". No , ne smatram da tu ima nečeg natprirodnog. Mi ljudi smo evoluirali da se snalazimo po šumama ,ne po civilizaciji , i logično je da će takav ambijent (šuma , svež vazduh ,tišina) da utiče da moj mozak luči dopamina ,serotonina ,i sličnih supstanci i da će da tripuje jedinstva.

No , nije da sam protiv prirode , meditacije , polu-meditacije u vidu pecanja, slikanja , shiposta na yumetalu, šta više ,podržavam takve okrepljujuće aktivnosti ,samo držite religiju izvan njih.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pod "logično" objašnjenje podrazumevaš materijalističko, fiziološko, i to je ok.

no, ja smatram da stanje o kome pričam, pa i o kome pričaju mistici generalno, nije objašnjivo logično.

to ti je stanje u kome bi teško preživeo u divljini, čak nisam siguran da bi se setio da jedeš ili bi mogao da jedeš uopšte. jer bukvalno ne osećaš potrebu da održiš fizičko ja u životu. tek u tom stanju sam razumeo ono isusovo o okretanju drugog obraza kao nešto što je ljudsko biće moglo da kaže, a da nije ono marksističko kako je to ubačeno tu zbog tlačenja masa (kme kme). 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U raspravi o odnosu kauzalnosti i slobodne volje zaboravili ste da je jedina neposredna realnost psiha i da sve što spoznajemo predstavlja odraz neopisivog u njoj. Jer kad se oduzmu čulni utisci šta ostaje? 
S obzirom da psiha obuhvata mnogo više od svesnog racionalnog uma i njegove pentagramske konstrukcije sveta, apsolutni determinizam je nemoguć. Logika funkcioniše gde su prisutni parovi suprotnosti, determinizmu nema mesta u nesvesnom jer je ono po definiciji neodređeno.
Kao što um ima korene u nesvesnom, tako su i temelji sveta u neodređenom. Nesvesno & neodređeno = akauzalno.

Stvarnost postoji samo u oku uma.

Kao što je poznato od prošlovekovne dekonstrukcije materijalizma naovamo, posmatrač činom posmatranja raščlanjuje neodređeno na parove suprotnosti i time definiše svet iz (kvantnog) haosa. Koncept postojanja odvojenog od subjekta nema nikakav smisao, prema tome ni apsolutni determinizam nije moguć. Spavač sanja sebe i zmija jede svoj rep. The world made us we made the world made us we make the world ∞ 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naprotiv, sve vreme je uzimamo u obzir, ali ne mogu da te krivim, mada bi možda ipak trebalo, što nisi pročitao sve.

Tu relativnos' - subjektivnos' uvodio truli od prvog posta, međutim ima tamo piše ovako nešto na primer:

 

 

On 5/14/2018 at 3:41 AM, Demon Seed said:

Istina nije relativna, nije različita od čoveka do čoveka, različita su tumačenja i osećanja, i zbog toga dva čoveka mogu uspešno da komuniciraju samo ako komuniciraju u domenu realnosti (tj. istine koja je ista za sve),

 

Stvarnost postoji nevezano za umove svih koji je doživljavaju, ako baš insistiraš na tome da je ona nedokaziva sem iz ugla svesti onda nije loše da uzmeš barem postojanje kolektivne svesti (pa i nesvesti :D) kao nekakvog (doduše katkad krnjeg) koncenzusa o realnosti.

Da ne pričam što postojanje mernih instrumenata za kojekakve fenomene pobija te relativizacije stvarnosti kroz prizmu uma subjekta, al' ajd eto, i merni instrumenti ne mere kompletnu realnost nego njene pojedine delove, te se onda klasifikuu i interpretiraju od strane subjekta, al' tu su već ozbiljniji koncenzusi, takozvane - činjenice - od nekih ''instinktivnih'' / tradicionalnih koncenzusa kao što su religijski, mitološki, ideološki, i raznorazne zavrzlame potekle od ljudskih urođenih mitomanskih tendencija.

 

Dobar je Jung, treba injega, nego treba usput biti kadar stići i uteći, i na strašnom mestu postojati.

kratki ovaj edit a mrdžovanje ne pomaga

*te se onda izmereni podaciji klasifikuju

itd

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja nisam baš razumeo kako je njegov post odbrana slobodne volje... 

niti kako je nesvesno po definiciji neodređeno, niti kako je nesvesno akazualno, i kako bilo šta št oje akazualno može biti slobodna volja.

sve imam osećaj da nešto ne kapiram u tom postu haha

ako se postavi stavrnost na taj skeptični-nihilistički način, da je svet samo u oku uma, a nesvesno je nešto neodređeno i nesaznajno ispod toga, onda je to isto nesvesno jedno opasno, ogromno božanstvo koje stoji iza nas i upravlja našim životima.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne volim da seckam postove, ali je ovako preglednije:

Quote

Stvarnost postoji nevezano za umove svih koji je dozivljavaju

Za koga postoji? Realnost i jeste konsenzus.

Quote

Da ne pricam sto postojanje mernih instrumenata za kojekakve fenomene pobija te relativizacije stvarnosti kroz prizmu uma subjekta

Merni rezultati direktno zavise od uma subjekta koji meri. Osnovni postulat kvantne teorije.

Quote

ja nisam baš razumeo... kako je nesvesno po definiciji neodredeno, niti kako je nesvesno akazualno...

Zato jer nije determinisano. Um determiniše. Realnost se pre merenja nalazi u svim mogucim stanjima istovremeno. I ovo je osnovni postulat kvantne teorije, na kome se temelji quantum computing.

Quote

...i kako bilo sta st oje akazualno moze biti slobodna volja.

Ne slobodna volja. Odsustvo uzročno-posledične determinisanosti. Slobodna volja je nužna mogućnost unutar takvog sistema.

Quote

ako se postavi stavrnost na taj skepticni-nihilisticki nacin, da je svet samo u oku uma, a nesvesno je nesto neodredeno i nesaznajno ispod toga, onda je to isto nesvesno jedno opasno, ogromno bozanstvo koje stoji iza nas i upravlja nasim zivotima.

Upravo. O tome govore sve religije od pamtiveka. S tim što nesvesno nije nešto apsolutno neodređeno i nesaznajno što bezuslovno upravlja našim životima, već postoji dvosmerna komunikacija i uticaj. To i psihologija priznaje na osnovu praktičnog iskustva.
Izgleda da je svet mnogo veći od racionalnog uma/ega. Um se ne bavi objektima po sebi, već njihovim formama kakve se pojavljuju svesti. I tu postoji konsenzus.

Btw. Ako se promeni stanje svesti i time i percepcija tih hipotetičkih transcendentalnih objekata, ko može da kaže da je ta percepcija manje realna? Po čemu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

8 hours ago, Doom said:

Merni rezultati direktno zavise od uma subjekta koji meri. Osnovni postulat kvantne teorije.

Ne, zavise od procesa merenja i od instrumenata koji mogu da utiču na proces. I to nije zastupljeno u jednakoj meri u svim merenjima (npr. nećeš olovci drastično promeniti dužinu ako je izmeriš lenjirom, eventualno za koji nanometar ako se izduži dok je hendluješ :D), a svakako nije, ni u jednom merenju, zastupljen efekat dotle da um onog koji meri ''izmišlja'' rezultat, niti da nešto dodaje ili oduzima i da tu postoji neka drastična nasumična varijacija. Što bi trebalo da go without saying jer metar je metar, nije danas duplo veći, sutra triput kraći, itd. Varira dužina mernog instrumenta možda za par mikrometara u zavisnosti od temperature i materijala od kog je, ne varira po nekakvom haotičkom randomu.

Despite the "observer" in this experiment being an electronic detector—possibly due to the assumption that the word "observer" implies a person—its results have led to the popular belief that a conscious mind can directly affect reality.

To se demonstrira i iz ugla osnove kvantne mehanike u eksperimentima koje pominjah u onom postu gore de mi je lipcao link za sliku. :D

https://en.wikipedia.org/wiki/Double-slit_experiment

Ili ovde još na normalnijem jeziku objašnjeno

https://en.wikipedia.org/wiki/Observer_effect_(physics)#Particle_physics

An electron is detected upon interaction with a photon; this interaction will inevitably alter the trajectory of that electron.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nećemo Vikipediju, disrespekt sagovornika :)

I Ajnštajn je govorio u prilog determinizmu "Bog se ne kocka" pa nije bio u pravu.

The Conscious Observer in Quantum Measurement
Can We Have Quantum Measurement Without an Observer?


Niels Bohr, Werner Heisenberg, John von Neumann, and Eugene Wigner insisted that a measurement depends on the mind of a conscious observer.

Pascual Jordan, David Bohm, John Bell, and textbook authors like Landau and Lifshitz, Albert Messiah, and Kurt Gottfried denied this.
(...)
When the new information is observed (recorded in a human mind), it becomes an observation. This last stage has no effect on the measurement (it's after the fact!), but it does increase human knowledge.
http://www.informationphilosopher.com/quantum/observer

Quantum Theory Demonstrated: Observation Affects Reality

https://www.sciencedaily.com/releases/1998/02/980227055013.htm

The idea of the wave function in quantum mechanics and its indeterministic collapse during a measurement:
http://www.informationphilosopher.com/quantum/collapse

Retrokauzalnost:

This Quantum Theory Predicts That The Future Might Be Influencing The Past
https://www.sciencealert.com/quantum-physics-theory-predicts-future-might-influence-the-past-retrocausality

Time entanglement
Entanglement can occur across two quantum systems that never coexisted. What on Earth can this mean? 
The measurements (...) somehow dictated the polarity of photons more than 9 billion years old.
https://www.scientia.ro/stiri-stiinta/stiri-engleza/7195-can-entanglement-also-occur-across-time.html

Quote

npr. nećeš olovci drastično promeniti dužinu ako je izmeriš lenjirom, eventualno za koji nanometar ako se izduži dok je hendluješ :D

New half-meter record for quantum superposition at macroscopic level :D
https://phys.org/news/2015-12-half-meter-quantum-superposition-macroscopic.html

Research pair offer a way to put a living organism into superposition state ( Schrödinger's cat says meow):
A pair of physicists has come up with what they believe is a viable way to cause a living organism to be in two places at the same time:
https://phys.org/news/2015-09-pair-superposition-state.html

Freaky stuff that.
.
I na prvom mestu, ne možemo govoriti o preciznom merenju fenomena zbog principa neodređenosti. 
Fenomeni na makro nivou predstavljaju statistički zbir mnoštva kvantnih fenomena koji se pojedinačno ne mogu precizno izmeriti. There is no spoon.
https://www.britannica.com/science/uncertainty-principle

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

meni takav pogled na svet deluje tek nešto zrelije od bebe koje se prepadne kada majka, igrajući žmurke, prekrije svoje lice i za tu bebu nestane iz stvarnosti.

ne kažem da nije istinit, ali je nepotpun.

za mene kamen, majka i kašika postoje na jednom nivou stvarnosti i odvojeni su od mene. i sasvi mdobro klasična fizika radi tu, kamen će pasti na zemlju bez obzira da li je na zemlji moje stopalo da oseti taj pad. i svaki put će pasti. sasvim sigurno će svaki put pasti. 

na drugom nivou, nivou moje promenjene svesti, su sve stvari isto što i ja.

na nekom trećem nestajemo i ja i kašika i kamen, ali to je druga priča.

ovu našu stvarnost uglavnom sasvim lepo merimo metrom, mačka je ili mrtva ili spava, nije večna, ali postoji.

srednji put je pravi put.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema tu nikakvog pogleda na svet, samo faktografija. Ja bih pre rekao da je nepotpuno i detinjasto stavljati ograničeni ljudski racionalni um & "zdravorazumski" pogled na svet za vrhovnog arbitra univerzuma. Ta arogancija nikad nije prestajala da me zapanjuje. Ali dobro. Oni naravno imaju svoju funkciju i to je u redu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

samo base materialism baio moj, da znamo odakle proističu mađije, a ne da se gubimo u proizvoljnostima i relativizacijama kako nam dođe

 

@Doom a znam toe kao moderna priča wiki je za siromašne, mož piše ko šta oće, al' ono što tamo piše je odnekud citirano, ako je do cepidlačenja, pre bih rekao da je neproveravanje izvora citata disrespect prema sagovorniku :P

Analogija sa Ajnštajnom nema veze jer ja ne pričam ovde u prilog determinizmu, samo mislim da indeterminizam nalazimo nalazimo na različitim mestima / drugačije ga razumemo :D

Zanimljivi linkovi i dobar sajt ovaj information philosopher, odatle uglavnom i dolazi ona moja priča sa prošle strane kako slobodnu volju ne treba pomiriti s determinizmom nego sa nedeterminizmom.

Će se čujemo još sledeći put kad budem raspoložen da perem mozak na 90 stepeni :))

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 months later...
  • 1 year later...

Ja pripit brbao na subscribed kanale pre neko veče i gledao šta ima novo, naslov me privukao, ali sam bio u fazonu "ma jes saću slušam Stakmena sat vremena"...i odgledah video do kraja :haha:Ispade kao da gledaš/slušaš neki dokumentarac o Jehovinim svedocima. Još bih mu i knjigu uzeo ako je napiše.

Ali onaj "reveal" na kraju, ne znam jel mu trebao :haha:

Edited by Angelystor

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 1 month later...

bas sam skoro ponovo procitao strah i drhtanje,

ima naravno mnogo da se prica o tome, no kako istinsko duhovno zrenje upravo jeste najbitnije čemu se čovek može posvetiti, jer ako ništa drugo od sebe odbacuje dve najopasnije humane zablude - kolektivizam i individualizam, da i samo to čitalac pokupi čitajući kjerkegora, dobar je.

Edited by truliandedzombileš!
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 6 months later...
  • 4 months later...
On 3/3/2023 at 1:12 PM, HEFEST said:

Vidim pojavila se neka nova sekta u Beogradu

 

Fp_y-c3XsAQsbpx?format=png&name=small

ИСУС је добри пастир! 

Од кад читам молитвеник често пред било шта што радим осећам се боље много 

има нешто... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 months later...

Ja sam bivsoj devojci iz srednje skole koja je bila ekstremno religiozna sakrivao dzepni molitvenik svaki drugi dan. Jednom je cak i plakala pa sam prestao. 😁

 

Ovi izgledaju demonizovano. Po pokretima ruku rekao bih da je ovo neka Hari Poter sekta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...