Haos sam ja Posted December 5, 2022 Report Share Posted December 5, 2022 Došlo vreme da se svode računi za ovu godinu, pa udrite. Evo nekih lista koje su već izašle: https://www.treblezine.com/the-30-best-metal-albums-of-2022/ https://www.decibelmagazine.com/2022/11/10/spoiler-here-are-decibels-top-40-albums-of-2022/ https://www.revolvermag.com/music/25-best-albums-2022 https://rateyourmusic.com/charts/top/album/2022/g:metal/ https://www.popmatters.com/best-metal-albums-of-2022 https://metalstorm.net/bands/albums_top.php?album_year=2022 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Talvi Posted December 5, 2022 Report Share Posted December 5, 2022 čekam još Misthyrming za pobednički gol u nadoknadi vremena, a inače evo šta sam najviše slušao iz ove godine: OWLS WOODS GRAVES - Secret Spies of the Horned Patrician WOVENHAND - Silver Sash MANTAR - Pain Is Forever And This Is The End GGGOLDDD - This Shame Should Not Be Mine INCLINATION - Unaltered Perspective IRON DEFICIENCY - Morning In The Burning House BRONSON - Live Fast Die Hard CLUTCH - Sunrise On Slaughter Beach naj demo: MONGREL - Off The Leash domaćica: NULA - So zemlje naj album iz laganijih sfera: STROMAE - Multitude 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kumodraski Vo Posted December 5, 2022 Report Share Posted December 5, 2022 I novi Immolation.. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Talvi Posted December 5, 2022 Report Share Posted December 5, 2022 i po tradiciji https://www.brooklynvegan.com/converge-list-their-favorite-albums-of-2022/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grobodan Posted December 5, 2022 Report Share Posted December 5, 2022 Rano je još, čekam Miskurcing, Hammers of Misfortune i Satanic warmaster da metne ključ u bravu. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
perzekjušn menijak Posted December 6, 2022 Report Share Posted December 6, 2022 The Cult - Under The Midnight Sun Fugitive - Maniac EP Strigoi - Viscera 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Milosh87 Posted December 6, 2022 Report Share Posted December 6, 2022 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Haos sam ja Posted December 8, 2022 Author Report Share Posted December 8, 2022 On 12/5/2022 at 3:23 PM, Talvi said: MANTAR - Pain Is Forever And This Is The End Dobar ovaj Mantar poslednji, jednostavno a ubedljivo, fina atmosfera i dobar gruv. Najbolji njihov do sad bez dileme. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
azal Posted December 8, 2022 Report Share Posted December 8, 2022 (edited) no particular order, sto bi rekli albumi koji su mi se bas svideli: Altars - Ascetic Reflection Ashenspire - Hostile Architecture Doldrum - The Knocking, Or the Story of the Sound That Preceded Their Disappearance Satan - Earth Infernal Wilderun - Epigone Moon Tooth - Phototroph Phantom Spell - Immortal's Requiem Haunter - Discarnate Ails Blut Aus Nord - Disharmonium - Undreamable Abysses Disillusion - Ayam Doomocracy - Unorthodox Spell - Tragic Magic Greg Puciato - Mirrorcell Miscreance - Convergence Faceless Burial - At the Foothills of Deliration Hammers of Misfortune - Overtaker Daeva - Through Sheer Will and Black Magic albumi koji su mi se solidno svideli: Elder - Innate Passage Heavy Meta - Mana Regmata Messa - Close Tulip - Derangement, Exquisite Tenderness Hath - All That Was Promised Wormrot - Hiss Wake - Thought Form Descent Pyrithe - Monuments to Impermanence Cave In - Heavy Pendulum Venus - Project Lambda Judicator - The Majesty of Decay Floating - The Waves Have Teeth Destrage - SO MUCH. too much. Sahg - Born Demon Sonja - Loud Arriver Riot City - Electric Elite Sumerlands - Dreamkiller Edited December 9, 2022 by azal 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Talvi Posted December 8, 2022 Report Share Posted December 8, 2022 inače ima sjajan dugačak intervju ovde, a i translate page može da super odradi posao http://www.radiometal.com/article/mantar-1-univers-0,426329 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toki89 Posted December 8, 2022 Report Share Posted December 8, 2022 Stratovarius, Blind Guardian i Megadeth 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Demon Seed Posted December 8, 2022 Report Share Posted December 8, 2022 Drugim rečima, ne sluša se ništa... 😛 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
azal Posted December 8, 2022 Report Share Posted December 8, 2022 to su mu predlozi za hit godine 202 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Totamealand Posted December 8, 2022 Report Share Posted December 8, 2022 Stavljam Ghost umesto Blind Guardian, dodajem Moon Tooth i Slipknot, i eto mojih predloga za hit godine 202. Što se ne-metal albuma tiče: 1. The Smile - A Light for attracting attention 2. Embrace - How to be a person like other people 3. Pattern-Seeking Animals - Only passing through 4. Elf Power - Artificial countrysides 5. Death Cab For Cutie - Asphalt meadows 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuruz Posted December 8, 2022 Report Share Posted December 8, 2022 najbolji: Suppression - The Sorrow of Soul Through Flesh Orthodoxy - Ater Ignis Foreseen - Untamed Force Mass Worship - Portal Tombs suvi kvalitet: Acherontas - Malocchio - The Seven Tongues of Δαημων Bones - Sombre Opulence Chaos Invocation - Devil, Stone & Man Crust - Wanderers Daeva - Through Sheer Will and Black Magic... Deathcult - Of Soil Unearthed Doldrum - The Knocking, Or The Story of the Sound that Preceded Their Disappearance Embrace of Thorns - Entropy Dynamics Faruln - Anti - Spirit Hekatoxen - Utter Darkness Persecutory - Summoning the Lawless Legions Theriomorph - Diabolical Bloodswords Ufomammut - Fenice Ultra Silvam -The Sanctity of Death Wampyrinacth - Night of the Desecration mnogo dobra godina za death metal, ima još dosta izdanja koja sam puno vrteo, al da ne pišem sve Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dAdAiSt Posted December 8, 2022 Report Share Posted December 8, 2022 Nisam se nešto naslušao dobrog metala ove godine, ali ajd. Amorphis - Halo (2022) Star One - Revel In Time Tad Morose - March of the Obsequious (2022) Therion - Leviathan II (Limited Edition) (2022) Vanden Plas - Live & Immortal (Live) (2022) Slipknot - The End So Far (2022) [WEB] Soilwork - 2022 - Övergivenheten Darkthrone - Astral Fortress (2022) Stratovarius - Survive Wolfsbane - Genius (2022) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miilos Posted December 8, 2022 Report Share Posted December 8, 2022 Αχεροντας / Hearse / Lifvsleda 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Haos sam ja Posted December 9, 2022 Author Report Share Posted December 9, 2022 Solidna lista https://yourlastrites.com/2022/12/09/best-of-2022-last-rites-combined-staff-top-25/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelystor Posted December 10, 2022 Report Share Posted December 10, 2022 On 12/8/2022 at 11:43 AM, azal said: no particular order, sto bi rekli ... Što zameri na Toxik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
azal Posted December 10, 2022 Report Share Posted December 10, 2022 3 hours ago, Angelystor said: Što zameri na Toxik nista osim sto nisam imao zelju da ga slusam vise nakon prve nedelje. vraticu se albumu na silu pre Up the Hammersa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kumodraski Vo Posted December 10, 2022 Report Share Posted December 10, 2022 Realno Toxik taj sam pustio mozda 3 puta samo zato sto je Toxik.. Meni je muzicki dogadjaj godine Pixies koncert ovo ostalo daj sta das.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
azal Posted December 12, 2022 Report Share Posted December 12, 2022 https://daily.bandcamp.com/best-of-2022/the-best-metal-albums-of-2022 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KazimKazim Posted December 12, 2022 Report Share Posted December 12, 2022 Watain...od onih sabana nakoksanih bizarnih Homeskin - Each Day Orbital Milica Pavlovic i Priovicka, lako 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Haos sam ja Posted December 14, 2022 Author Report Share Posted December 14, 2022 Evo za zagrevanje 15 albuma koji su mi se jako svideli i kojima ću se vraćati, ali nisu uspeli da uđu u mojih top 30: AMORPHIS - halo (nije baš vrhunski ali je posle Under the red cloud njihov najbolji iz novije faze, odlične pesme, prepoznatljivi sastojci) VEIN.FM - this world is going to ruin you (bes i intenzitet odvrnut do kraja) DEATHSPELL OMEGA - the long defeat (odlični su i u ovoj "ljudskoj" verziji, repeated listen value mu je ipak za klasu slabiji od najboljih radova) YEARNING - mmxxii (da je duži od 9 minuta bio bi na listi, golden era screamo) CROWN COMPASS - the drought (meni bolji od većine Textures radova al nema neki x faktor kojim bi se izdvojio) ULTHA - all that has never been true (post black koji taman ima tu dozu misterije koja daje svežinu zakucavanjima) KARDASHEV - liminal rite (moderno ali raspoznatljivo, napucano ali ne bezdušno) GREG PUCIATO - mirrorcell (super zaokružena ploča koja vuče na 90e ali sa modernim twistovima) THOUGHTCRIMES - altered pasts (još jedan post TDEP projekat, post hardcore sa Dilindžer haosom i Deftones sentimentom) DREADNOUGHT - the endless (ah ta atmosfera) IMPERIAL TRIUMPHANT - spirit of ecstasy (možda i najbolji njihov do sad ali minus poeni jer više nema faktora iznenađenja) PHOBOPHILIC - enveloping absurdity (najbolje mi legao od svih caveman death metala) THE ANTICHRIST IMPERIUM - volume III: the satan in his original glory (možda bi upao na listu da sam ga više slušao, nema greške sa rkekoke/voices ekipom) ELDER - innate passage (za korak ispod najboljih radova, za dva koraka iznad prethodnika) SPIRITWORLD - deathwestern (nešto između Slayera i Hatebreeda, nije za intelekt već za fleksovanje i kafansku tuču) Dodao bih još kao honorable mentions i ok nove albume od Wilderun, Persefone, Aeviterne, Haunter, Port Noir, White Ward, Soul Glo, Overo, Decapitated, Altars, Revocation, Counterparts, Gaerea, Mantar, Birds in Row, Blackbraid, Spell, Gillian Carter, Panzerfaust - al nisam pao u nesvest od njih. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Haos sam ja Posted December 15, 2022 Author Report Share Posted December 15, 2022 Pre nego što krenem na real deal, evo albuma koji su me razočarali: Na prvom mestu verovatno novi Porcupine Tree, izrazito neinspirativan povratnički materijal, ništa me ne rade te pesme. Dalje, Cult of Luna formula se dosta ubajatila, znaju još uvek da mi ubodu žicu ali neko osveženje zvuka je preko potrebno. Rolo Tomassi su snimili isti album kao prethodni, samo malo gori, Golgothan Remains dosta posrnuli nakon nakon odličnog debija, The Gathering izbacili najdosadniji album godine, Coheed and Cambria i The Dear Hunter su u debelom padu inspiracije, što se svakako može reći i za Behemoth. Očekivao sam više od novog Holy Fawn nakon izvrsnog prethodnog albuma, nova Fallujah je ok ali whatever tech death, In the Woods... novi baš slabo, a titulu za najveći pobačaj verovatno odnose The Mars Volta, kapiram šta su hteli ali grozna muzika stvarno. Tu je i nekoliko albuma koji su se izgleda svideli svima osim meni, ne vidim ništa specijalno u njima - novi: Venom Prison, Zeal & Ardor, Allegaeon (koliko dosadan bend!), Desolate Shrine, Negative Plane, Conan, Ken Mode, Drug Church... Evo i liste, top 30 po redosledu: 30. HATH - all that was promised (ozbiljan napredak u odnosu na solidan debi, imaju nešto što ih izdvaja iz mora modernih DM bendova, ne mogu tačno da objasnim šta ali me voze, produkcija doprinosi) 29. NORMA JEAN - deathrattle sing for me (NJ album koji nije na prvu loptu, dosta eksperimentisanja ali bengeri su prisutni) 28. GHOST - impera (konačno album lišen filera, pop i metal u kolaboraciji čiji su rezultat suvi hitovi, na stranu sav neopravdan hejt prema bendu, moguće da će se ovaj album slušati i za 20 godina kao što se danas slušaju rock klasici) 27. ARTIFICIAL BRAIN - s/t (najbolje komponovan njihov album do sada i najlakši za slušanje, šteta što ovaj skrnavi vokal više neće udarati kontrast futursitičkom zvuku) 26. 40 WATT SUN - perfect light (naišao mi u periodima kad sam bio dosta sjeban da me dodatno sjebe...ili izleči, Until je verovatno najbolja pesma koju je Patrick napisao još od Warning dana, fantazija) 25. DOLDRUM - the knocking, or the story of the sound that preceded their disappearance (sjajan debi koji maksimalno rasteže ograde black metala, živ nisam da čujem šta je sledeće od ove ekipe) 24. CAVE IN - heavy pendulum (nisam očekivao da će uopšte izdati nešto novo, kamo li da će ovako prirodno uploviti u ove masnije vode zadržavši svoj prirodan smisao za melodiju, hook i zabavu) 23. BLUT AUS NORD - disharmonium / undreamable abysses (za sve koje je novi DSO razočarao, tu je ovaj album da donekle nadomesti, album koji vodi u ambise i lavirinte) 22. PIRI REIS - ritma (iskašljavanje pluća, emocija južne Azije) 21. SOILWORK - overgivenheten (jedno od prijatnijih iznenađenja i najboljih albuma u njihovoj diskografiji, teče kao med i mleko) 20. WORMROT - hiss (generacijski grindcore album + još svašta nešto, na tragu da postane ikona) 19. MESSA - close (pitka doom ploča sa mnogo orijentalnih ukrasa i zavodljivih zavijutaka) 18. FACELESS BURIAL - at the foothills of deliration (lagano u Blood Incantation kategoriju novih DM nada sa ovim albumom) 17. PSYCHONAUT - violate consensus reality (što je DVNE album bio prošle godine, to je ovaj album ove, post metal prošaran prog uticajima sa užasno orgazmičnim rifovima) 16. THE CALLOUS DAOBOYS - celebrity therapist (najbolje popunjavaju prazninu odlaskom Dilindžera u legendu samo su još više catchy i prijemčivi) 15. DREAM UNENDING - song of salvation (raskošnija i optimističnija verzija debija, ovi gore) 14. GREYHAVEN - this bright and beautiful world (najbolji koktel Every Time I Die / Underoath / Good Tiger, mnogo zabavan album i jake pesme) 13. MISCREANCE - convergence (odličan omaž prog deathu 90ih plus thrash uticaji da zaprljave, od Vektora me bend ovog tipa nije ovako patosirao) 12. MOON TOOTH - phototroph (najbolja njihova kolekcija pesama al nekako imam utisak da mogu još bolje, posebna vrsta benda) 11. SIGH - shiki (vožnja samo takva, sva ludila su uklopljena tako da ne oduzimaju od fluidnosti ploče) 10. FOXTAILS - fawn (preluda omladina koja je tako rano u karijeri na tragu unikatnog zvuka, bunch of fucked up kids from Connecticut) 09. WAKE - thought form descent (novi kvantni skok za ove Kanađane, uspeva im nekako da budu jako melodični a da imaju težinu milion tona) 08. CELESTE - assassine(s) (ono kad te odlazak na veliki label ne uništi umetnički nego motiviše da izbaciš album karijere, sve je ovde konačno leglo na svoje mesto za Celeste, zrelost komponovanja) 07. AN ABSTRACT ILLUSION - woe (modern prog death epopeja grandioznih proporcija, album sa velikim a) 06. IMMOLATION - acts of god (da baš nigde ne omanu u čak 15 pesama svog prepoznatljivog zvuka - to mogu samo jedni od najvećih) 05. ASHENSPIRE - hostile architecture (apsolutno unikatan bend koji se odmah raspoznaje, lekcija iz avangarde) 04. BRUTUS - unison life (fan sam od starta karijere ali ovde za 2 klase šiju sve svoje dosadašnje radove, muzika iz srca kojom ovaj mali trio postaje ogroman) 03. MORROW - the quiet earth (divna post-apokaliptična zver od albuma, zaokružena celina ljudske patnje i sveta u kome je čovek konačno poražen) 02. DISILLUSION - ayam (na prvo slušanje sam bio u neverici, na svakom sledećem sam kao pizda prešao na ježenje, nisam davno čuo emotivniji prog metal, ne znam kako im je uspelo da bude kompleksno a da instant upada u uši) 01. GOSPEL - the loser (sjajan primerak kreativnosti na delu, unikat, bubnjarski performans godine i još mnogo toga u arsenalu ovih legendi čiji je dijapazon zvuka krojen kao po mojoj meri) 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts