November 21, 20159 yr comment_2870357 Moji su ove godine preuzeli slavu. Ne prave žito za Aranđelovdan zato što se ono sprema samo kad neko umre. Sad čitam da je to pogrešno jer se žito služi zbog umrlih predaka. Dobro, reći će im sveštenik valjda. Edited November 21, 20159 yr by temper
November 23, 20159 yr comment_2870590 Moji su ove godine preuzeli slavu. Ne prave žito za Aranđelovdan zato što se ono sprema samo kad neko umre. Sad čitam da je to pogrešno jer se žito služi zbog umrlih predaka. Dobro, reći će im sveštenik valjda. Tako je, zito se po obicaju sluzi sa pokojne koji su slavili tu slavu
November 23, 20159 yr comment_2870633 Da, na kraju su imali žito. U crkvu je tata nosio pogaču, žito i vino. Deda ništa nije nosio u crkvu. Kod kuće je sekao pogaču i polivao je vinom unakrst, a onda smo je svi podizali. Pre nego što je moj tata preuzeo slavu, običaj je bio da sa dedom komada pogaču i po tri puta je poljube. Kapiram da je to običaj sa sela.
November 23, 20159 yr comment_2870640 Tako je i kod mene i izljube se kad je polome njih dvojica.. Ovu rečenicu treba čuvati u arhivi, zatrebaće sigurno!
November 23, 20159 yr comment_2870642 Kod nas za svetog Nikolu lome otac, deda, brat i ja, vrtimo je i ljubimo tri puta, deda polije i presece pre toga, pa je lomimo i onda se po srpski izljubimo cestitajuci slavu svim ukucanima. Svakako ujutro rano idemo u crkvu da nam osvete kolac i zito.
November 23, 20159 yr comment_2870671 Da, na kraju su imali žito. U crkvu je tata nosio pogaču, žito i vino. Deda ništa nije nosio u crkvu. Kod kuće je sekao pogaču i polivao je vinom unakrst, a onda smo je svi podizali. Pre nego što je moj tata preuzeo slavu, običaj je bio da sa dedom komada pogaču i po tri puta je poljube. Kapiram da je to običaj sa sela. Mi kuci lomimo pogacu, a nosimo zito u Crkvu na osvecenje, pa dobro slicno je u vecini krajeva
November 23, 20159 yr comment_2870674 Moj deda ne nosi panaiju za Arandjelovdan na svecenje jer je tako naucio od svojih, sto naravno ne treba ciniti, jer kao ne nose jer je Arhangel Mihail zivi svetac. A ustvari svi sveci su zivi, tako da za sve treba da se nosi panaija. Medjutim stari ljudi koji naviknu godinama na neki obicaj neće da menjaju cak i kad pop lepo objasni zasto je to tako.
November 24, 20159 yr comment_2870876 Kad smo vec kod Pravoslavlja...povoljno izradjujem ikone u duborezu. Tvrdo drvo(bukva),dimenzije 30x50x4,5cm. Sve radim apsolutno rucno,dletima. Mogu okaciti slike.
December 19, 20159 yr comment_2873542 Nek je srecan Nikoljdan svima koji slave, proslavite u sreci i slozi sa svojim ukucanima,rodbinom i prijateljima. :-)
December 19, 20159 yr comment_2873642 I ja slavim, sad ce za koji sat i rodja Bogdan,Rudar i Trut da dodju. :-D